Britanska premijerka May: Škotska neće imati pravo veta na Brexit

tačno.net
Autor 1.10.2016. u 09:31

Britanska premijerka May: Škotska neće imati pravo veta na Brexit

BRITANSKA premijerka Theresa May rekla je da će poslušati zabrinutost Švedske zbog britanskog izlaska iz EU-a ali da škotska vlada neće imati pravo veta na pregovore o Brexitu.

Škotska želi više detalja o novim britanskim planovima za napuštanje EU-a kako bi spriječila “težak Brexit” koji bi teško oštetio gospodarstvo, rekla je škotska premijerka Nicola Sturgeon u utorak.

Nakon britanskog referenduma o izlasku iz EU-a, Sturgeon je rekla da bi Škotska mogla tražiti referendum o neovisnosti – nešto što bi moglo podijeliti petu po veličini svjetsku ekonomiju upravo kad pokušava sama napustiti blok.

U pregovorima nastupa Ujedinjeno Kraljevstvo

“Ono u čemu sam bila vrlo jasna u pogledu pregovora jest da ćemo u cijelosti uključiti škotsku vladu u rasprave o pozicijama koje će zauzeti Velika Britanija”, rekla je May za BBC Scotland.

Upitana izravno hoće li Škotska imati pravo veta na Brexit, May je odgovorila: “Ujedinjeno Kraljevstvo imat će stajališta u pregovorima i mi ćemo, kao vlada Ujedinjenog Kraljevstva, pregovarati s EU-om”.

May je dodala da će britanska vlada poslušati i uzeti u obzir posebno zabrinutosti Škotske i drugih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva, koje se sastoji od Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

index.hr

tačno.net
Autor 1.10.2016. u 09:31