Britanska sutkinja je presudila da Julian Assange ne može biti izručen SAD-u

The Guardian
Autor 4.1.2021. u 12:24

Britanska sutkinja je presudila da Julian Assange ne može biti izručen SAD-u

Julian Assange ne može biti izručen SAD-u za optužbe o špijunaži i hakiranju državnih računara, odlučila je britanska sutkinja.

Presudu je u centralnom krivičnom sudu izrekla okružna sutkinja Vanessa Baraitser.

Očekuje se da će se uložiti žalba na presudu koja dolazi nakon višesedmičnih ročišta u Old Baileyu tokom prošle godine i kampanja pristalica Assangea i drugih koji su američke optužbe protiv njega proglasili napadom na slobodu štampe.

Slučaj protiv 49-godišnjaka odnosi se na objavu WikiLeaksa o stotinu hiljada povjerljivih dokumenata koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Tužitelji kažu da je Assange pomogao američkoj odbrambenoj analitičarki Chelsea Manning da prekrši američki Zakon o špijunaži, da je bio saučesnik u hakiranju i da je objavio povjerljive podatke koji su ugrozili doušnike.

Assange negira kovanje zavjere s Manning i kaže da nema dokaza da je nečija sigurnost ugrožena.

Njegovi advokati tvrde da je tužilaštvo politički motivirano i da ga se progoni jer je WikiLeaks objavio dokumente američke vlade koji su otkrili dokaze o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava.

Za vikend je Assangeova partnerka rekla da će odluka o izručenju suosnivača WikiLeaksa SAD-u biti “politički i pravno pogubna za Veliku Britaniju”.

Stella Moris, koja s Assangeom ima dvoje djece, rekla je da bi odluka o dozvoli izručenja bila “nezamisliva travestija”, dodavši u članku koji je u nedjelju objavio Mail da će promijeniti pravila onoga što je dozvoljeno objavljivati ​​u Britaniji.

“Preko noći bi to otvorilo raspravu o zloupotrebama od strane naše i mnogih stranih vlada.”

Tokom ročišta prošle godine, Assangeovi advokati su pozvali svjedoke koji su sudu rekli da je Wikileaks odigrao vitalnu ulogu u otkriću koja su ukazala na način koji su SAD vodile ratove u Iraku i Afganistanu.

Među njima, osnivač pravne dobrotvorne organizacije Reprieve, Clive Stafford-Smith, rekao je da su “teška kršenja zakona”, poput upotrebe američkih bespilotnih letjelica za ciljane udare u Pakistanu, otkrivena uz pomoć dokumenata koje je objavio WikiLeaks.

Daniel Ellsberg, koji je objavio Pentagonove dokumente o vijetnamskom ratu, također je branio Assangea, rekavši da je djelovao u javnom interesu i upozorio da neće dobiti pošteno suđenje u SAD-u.

Assange je u pritvoru u Velikoj Britaniji od aprila 2019. godine, kada je uklonjen iz ekvadorske ambasade u Londonu, gdje se krio sedam godina kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog slučaja seksualnog napada koji je nakon toga obustavljen.

TheGuardian.com

The Guardian
Autor 4.1.2021. u 12:24