Britanski parlament će i treći put glasati o Brexitu

tačno.net
Autor 29.3.2019. u 09:10

Britanski parlament će i treći put glasati o Brexitu

Foto: EPA

Britanska vlada će u petak treći put predstaviti zastupnicima svoj dogovor o Brexitu o kojemu je pregovarala s Bruxellesom, pošto je prethodno dobila zeleno svjetlo predsjednika Donjeg doma parlamenta za organiziranje tog glasanja.

“Prijedlog je nov, bitno drukčiji i u skladu s postavljenim uvjetima”, rekao je predsjednik doma John Bercow.

Prošlog tjedna je odbio organiziranje glasanja uz obrazloženje da zastupnici ne mogu ponovo proučavati tekst koji je već bio odbijen na istom zasjedanju parlamenta.

Da bi doskočila tom problemu, vlada je odlučila da će u petak dati na glasanje tek dio dogovora, Ugovor o izlasku, i da će iz njega izuzeti Političku izjavu o budućim vezama s Europskom unijom (EU).

Oporba je osudila taj manevar.

“Napustili bismo EU, a da nemamo nikakvu predodžbu o tome kamo idemo. To nije prihvatljivo i Laburistička stranka će se tome usprotiviti”, pobunio se Keir Starmer, glasnogovornik laburista za Brexit.

Prihvaćanje teksta u parlamentu omogućilo bi Londonu odgodu Brexita do 22. svibnja, dan prije europskih izbora.

“Svi smo suglasni da se ne želimo naći u situaciji da moramo tražiti još jednu odgodu i da moramo sudjelovati u izborima za Europski parlament”, rekla je ministrica za vezu s parlamentom Andrea Leadsom, pozivajući zastupnike da podupru tekst koji su već dvaput odbili (15. siječnja i 12. ožujka).

Igrajući na svoju posljednju kartu Theresa May je u srijedu navečer ponudila ostavku ne bi li uvjerila zastupnike da prihvate dogovor. Neki konzervativni zastupnici uvjetovali su svoju potporu tekstu njezinim odlaskom.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, suparnik Therese May i gorljivi zagovaratelj Brexita bez dogovora, rekao je da će poduprijeti tekst.

Premda se Brexit imao dogoditi u noći s petka na subotu, točno u ponoć po srednjoeuropskom vremenu, europski čelnici su Londonu dali odgodu s dvjema mogućnostima: ili će se dogovor o izlasku prihvatiti ovaj tjedan i Brexit će se odgoditi do 22. svibnja, ili će se dogovor odbaciti i London će do 12. travnja moći iznijeti drugu mogućnost i zatražiti novu odgodu. U protivnom, dogodit će se tvrdi Brexit, bez dogovora.

AJB

tačno.net
Autor 29.3.2019. u 09:10