Britanski parlament odobrio vanredne izbore u decembru

tačno.net
Autor 30.10.2019. u 09:20

Britanski parlament odobrio vanredne izbore u decembru

foto: EPA

Prijedlog britanskog premijera Borisa Johnsona o prijevremenim izborima podržala su 438 zastupnika.

Britanski parlament donio je odluku o održavanju vanrednih općih izbora 12. decembra, javlja Anadolija.

Prijedlog zakona o vanrednim općim izborima, o kojem se glasalo u Donjem domu, podržalo je 438 zastupnika, dok je 20 bilo protiv.

Zakon će biti prihvaćen nakon što ga odobri i Dom lordova i kraljica Elizabeta II.

Britanski premijer ponovo je u stranku primio 10 od 21 poslanika konzervativaca koje je izbacio iz poslaničke grupe prošlog mjeseca, rekao je glasnogovornik torijevaca. Johnson se, kako je kazao, sastao sa ovih deset poslanika u svojoj kancelariji u britanskom parlamentu, prenio je Tanjug.

“Očekivanja od svih torijevaca poslanika i kandidata koji budu učestvovali na izborima bit će da kad se vratimo učinimo da dogovor o Brexitu bude usvojen”, rekao je Johnsonov glasnogovornik.

Kasnije glasanje o prijedlogu laburista

Zastupnici su u utorak nastavili raspravu i očekuje se da kasnije glasaju o amandmanima, među kojima je prijedlog oporbenih laburista se izbori održe 9. decembra što se očekuje u 20.45 po londonskom vremenu, piše agencija Reuters.

Evropska unija odobrila je Britaniji treću odgodu za razdruživanje koje se prvobitno trebalo dogoditi 29. marta, a britanski parlament i dalje je podijeljen u stavu kako ga provesti ili treba li ga uopće provesti.

Johnson, koji je mjesecima insistirao na tome da će prije umrijeti nego zatražiti odgodu svog roka za Brexit 31. decembra, na što ga je parlament u konačnici primorao, ustrajno traži prijevremene izbore kako bi savladao paralizu u parlamentu za koju tvrdi da potkopava povjerenje u političare i onemogućava Brexit.

Velika Britanija je odlučila napustiti EU na referendumu održanom 2016. godine.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 30.10.2019. u 09:20