Britanski parlament podržao rokove za Brexit

tačno.net
Autor 8.12.2016. u 09:48

Britanski parlament podržao rokove za Brexit

foto: AP

Premijerka Theresa May spriječila je pobunu u stranci zbog manjka uvida u vladinu strategiju napuštanja Evropske unije.

Britanski zastupnici podržali su u srijedu rokove za izlazak zemlje iz Europske unije premijerke Therese May nakon što je spriječila pobunu u svojoj Konzervativnoj stranci zbog manjka uvida u vladinu strategiju napuštanja EU.

Zastupnici, poslovni ljudi i investitori izvršili su pritisak na May da ocrta, u najmanju ruku, grubu sliku toga kako ona vidi buduće odnose Britanije i EU-a, prenosi Hina.

Ona je rekla kako bi pretjerano odavanje informacija moglo oslabiti položaj Britanije u najvažnijim pregovorima zemlje od Drugog svjetskog rata.

Laburisti: Spriječiti ‘tvrdi Brexit’

Nakon sjednice parlamenta zastupnici su sa 448 prema 75 glasova podržali prijedlog koji poziva vladu da ponudi svoj plan Brexita, ali su i podržali vladin raspored za pokretanje postupka rastave do kraja ožujka.

Tijekom šestosatne rasprave oporbena Laburistička stranka ustrajala je na svojem zahtjevu za planom u kojem bi bila pregovaračka stajališta vlade u njezinim razgovorima s EU-om prije nego dođe do pozivanja na članak 50 EU-ova Lisabonskog ugovora kako bi počeo proces izlaska.

Međutim, laburistički zastupnici optuženi su da su upali u zamku prihvativši vladin zahtjev da parlament podrži Mayine rokove za članak 50 jer dopuštaju ministrima da započnu rastavu bez konzultacija.

Glasnogovornik laburista za Brexit Keir Starmer rekao je, međutim, kako će Laburistička stranka opet zatražiti dovoljno detaljan plan ako ga vlada ne osigura, dodavši kako je cilj stranke spriječiti “tvrdi Brexit”.

Vladin odgovor bio je jasan: ona nudi informacije kada to može te da će izložiti plan. Međutim, nije jasno što će biti uključeno u plan.

Odobrenje parlamenta na Vrhovnom sudu

“Stavit ću na raspolaganje što je više moguće informacija bez ugrožavanja naše pregovaračke pozicije”, rekao je David Davis, ministar za Brexit u vladi.

May se nada da će ostati uz svoj raspored, ali je suočena s preprekama nakon što je sud presudio da vlada treba odobrenje parlamenta da pokrene članak 50.

Vlada je dovela u pitanje tu presudu na Vrhovnom sudu.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 8.12.2016. u 09:48