Britanski parlament postupanje s Ujgurima proglasio genocidom

tačno.net
Autor 23.4.2021. u 10:23

Britanski parlament postupanje s Ujgurima proglasio genocidom

Foto: itv.com

Britanski zastupnici u Donjem domu Parlamenta Velike Britanije izglasali su odluku kojom se postupci Kine nad narodom Ujgura definiraju kao genocid i zloupotreba ljudskih prava.

Odluka koju su izglasali zastupnici ne prisiljava vladu ove države da djeluje, ali će vjerovatno produbiti loše odnose koji trenutno vladaju između Velike Britanije i Kine.

Nakon donošenja odluke Ambasada Kine u Velikoj Britaniji saopćila je kako je ovakva odluka donesena s ciljem diskreditacije i napada na Kinu.

Zastupnik Nigel Adams izjavio je kako postoje vjerodostojni dokazi koji jasno ukazuju na to da Kina organizuje prisilni rad i logore za etničku skupinu Ujgura. Kako ističe, to predstavlja jasnu zloupotrebu ljudskih prava.

Bivša članica Parlamenta Nusrat Ghani, koja je pokrenula ovu inicijativu, izjavila je kako samim definiranjem kineskih postupaka nad Ujgurima posao Velike Britanije nije završen.

“Ovdje se posao ne zaustavlja. Ne možemo nastaviti uobičajeno poslovanje s Kinom dok se ta zlodjela nastavljaju. Vlada mora hitno djelovati kako bi osigurala da naši lanci opskrbe ne budu ‘uprljani’ robom iz Kine koju su proizveli Ujguri na prisilnom radu”, rekla je Ghani.

Nakon donošenja odluke, uslijedio je niz reakcija i iz drugih zapadnih država koje su također definirale kineske postupke nad Ujgurima kao genocid. Američki senator Mario Rubio naglasio je kako države ne mogu stajati skrštenih ruku dok Kina provodi genocid nad Ujgurima.

“Jedna po jedna demokratska nacija počinje prozivati Kinu zbog progona ujgurskog naroda. Ne možemo stajati skrštenih ruku dok se nastavljaju ti užasni zločini”, rekao je Rubio te je pozdravio odluku Donjeg doma Britanskog parlamenta.

Ovakva odluka Donjeg doma Britanskog parlamenta dodatno će produbiti loše odnose između dvije države.

Velika Britanija je prije nekoliko sedmica uvela sankcije Kini, dok su sa druge strane kineski zvaničnici kao odgovor na odluke Velike Britanije sankcionirali 10 političara iz ove države.

Do sada su slične odluke o kineskim postupcima nad Ujgurima donijele vlasti Nizozemske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

klix.ba

tačno.net
Autor 23.4.2021. u 10:23