Britanski poslanici glasaju o amandmanima na sporazum o Brexitu

RSE
Autor 29.1.2019. u 09:23

Britanski poslanici glasaju o amandmanima na sporazum o Brexitu

 Foto: Facundo Arrizabalaga/EPA

Britanski poslanici danas glasaju o amandmanima na sporazum o izlasku iz Evropske unije (Brexitu) koji bi mogli da oblikuju sledeću fazu pregovora sa EU. Konzervativnim poslanicima je rečeno da podrže predlog za alternativu irskom zaštitnom mehanizmu – što je polisa osiguranja protiv povratka tvrde granice. Ipak, kako prenosi BBC, još se ne zna koji će amandmani biti izabrani za glasanje.

Odluka će biti doneta u toku dana, a glasanje je planirano za 19 časova po lokalnom vremenu.

Evropska unija je, međutim, u ponedeljak naglasila da izmene sporazuma o Brexitu neće biti predmet ponovnih pregovora između dve strane, na šta je portparol premijerke odgovorio da će Unija morati da uzme u obzir kompromis.

Najveći problem, kako navode britanski mediji, je da se osigura da ne dođe do “tvrdih” graničnih kontrolnih punktova između Severne Irske i Republike Irske, koja nije glasala za Brexit. Nijedna strana to ne želi, naročito ne želi da naruši mirovni proces, kao ni slobodan protok robe i ljudi, ali još ne mogu da se slože oko toga kako to da postignu.

Britanija i EU su se složile da pokrenu bekstop (backstop) – neku vrstu sigurnosti koja će garantovati da neće postojati tvrda granica kakav god bio ishod budućih trgovinskih pregovora između dve strane. Bekstop će, kako navodi BBC, značiti da će Severna Irska ostati podložna nekim propisima EU, poput onih u vezi sa hranom i standardima robe. To će sprečiti potrebu za proverom robe na irskoj granici, ali će zahtevati da neki proizvodi koji se unose u Severnu Irsku iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva budu podložni novim proverama i kontroli.

Bekstop će, takođe, podrazumevati privremenu jedinstvenu carinsku teritoriju, praktično zadržavši čitavu Veliku Britaniju u carinskoj uniji EU. Ako se trgovinski pregovori završe bez sporazuma, Britanija će ostati u bekstopu na neodređeno, ali britanska vlada kaže da je malo verovatno da će se to desiti, jer ne bi bilo u interesu nijedne od strana.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor 29.1.2019. u 09:23