Britanski poslanici glasali protiv Bregzita bez sporazuma

tačno.net
Autor 4.4.2019. u 08:56

Britanski poslanici glasali protiv Bregzita bez sporazuma

Velika Britanija ne može da napusti EU bez sporazuma o izlasku – odluka je Donjeg doma britanskog parlamenta.

Poslanici su usvojili nacrt zakona sa samo jednim glasom razlike, pri čemu je 313 njih bilo za, a 312 protiv.

Britanija ima samo devet dana do 12. aprila da usvoji sporazum o Bregzitu i izađe sa novim planom, ili da napusti EU bez sporazuma što bi izazvalo ogromne smetnje i posledice za građane i firme u toj zemlji ali i EU, navodi AP.

Nacrt zakona još treba da odobri i Gornji dom parlamenta što je vrlo verovatno. Ovaj zakon ne bi obavezivao EU da pristane na odlaganje Bregzita.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da napusti evropski blok u prošli petak, ali skoro tri godine nakon što su Britanci tesnom većinom izglasali Bregzit, i dalje je nejasno kada će pa čak i da li će izaći iz EU u koju su ušli 1973, prenosi Rojters.

Nakon što je britanski parlament tri puta odbacio sporazum koji je Tereza Mej postigla sa Evropskom Unijom, ona je pozvala lidera opozicione Laburističke partije Džeremija Korbina na razgovor kako bi se pronašao izlaz iz ćorsokaka.

“Nije bilo mnogo promena koliko sam očekivao. Sastanak je bio korisan ali bez rezultata”, kazao je Korbin juče nakon sastanka.

U međuvremenu, portparol Tereze Mej je saopštio da je ona vodila konstruktivne razgovore sa Džeremijem Korbinom o tome kako da se izađe iz ćorsokaka u koji je zapao Bregzit i obe strane su pokazale visok nivo fleksibilnosti, saopšteno je iz kabineta premijerke.

RSE

tačno.net
Autor 4.4.2019. u 08:56