Britanski šef diplomatije optužio Putina da izaziva rat

tačno.net
Autor 10.3.2015. u 11:06

Britanski šef diplomatije optužio Putina da izaziva rat

Britanski ministar vanjskih poslova optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina da potkopava sigurnost zemalja istočne Evrope

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina da “potkopava” sigurnost zemalja istočne Evrope u govoru koji će održati u utorak, a čiji su dijelovi unaprijed objavljeni.

“Danas imamo ruskog čelnika koji se ne želi uključiti u međunarodni sistem utvrđen na pravilima i koji čuva mir među državama, nego ga potkopava”, reći će šef britanske diplomatije u govoru koji će održati u Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI), britanskom institutu koji se bavi odbranom i sigurnošću.

“Putinova djela, nezakonito pripojenje Krima, a sada i korištenje ruskih jedinica za destabiliziranje istoka Ukrajine, ozbiljno potkopavaju sigurnost suverenih zemalja na istoku Evrope”, ističe Hammond u tom govoru.

Vojne vježbe

Krimski poluotok je službeno pripojen Rusiji 18. marta na referendumu na kojemu se veliki broj građana izjasnio za pripojenje.

Oštar govor šefa britanske diplomatije protiv Rusije dolazi u vremenu kada NATO priprema velike vojne vježbe u Latviji, Litvaniji i Estoniji.

Tako je Pentagon u ponedjeljak objavio da su Sjedinjene Američke Države počele raspoređivati 3.000 vojnika i opremu u tim trima baltičkim zemljama, gdje će ostati tri mjeseca.

To raspoređivanje je dio operacije “Atlantic Resolve” koju je SAD pokrenuo unutar NATO-a ne bi li odvratio Rusiju od eventualnog napada na zemlje članice i saveznice u NATO-u.

Izvor: Agencije

Tagovi:
tačno.net
Autor 10.3.2015. u 11:06