Britanski sud donosi odluku o izručenju Assangea SAD-u

RSE
Autor 4.1.2021. u 08:51

Britanski sud donosi odluku o izručenju Assangea SAD-u

U ponedjeljak će britanski sud odlučiti hoće li Julian Assange, koji je australski državljanin, biti izručen SAD-u, gdje ga očekuje suđenje pod optužbom za špijunažu i otkrivanje tajnih američkih vojnih dokumenata.

Okružni sudija Velike Britanije Vanessa Baraitser će objaviti svoju odluku u vezi sa mogućom ekstradicijom u ponedeljak, u 10 sati po lokalnom vremenu, u londonskoj sudnici Old Bailey.

Assangeov pravni tim kontinuirano tvrdi da je američko gonjenje osnivača WikiLeaks-a „izvanredno, bez presedana i politizovano“ i predstavlja „flagrantno negiranje njegovog prava na slobodu izražavanja i predstavlja osnovnu prijetnju slobodi štampe širom svijeta.“

Prema riječima njegovih branilaca, Assange pati od širokog spektra mentalnih problema, posebno sklonosti ka samoubistvu, koje će se pogoršati ako bude smješten u američki zatvor.

Njegovi advokati tvrde da će vjerovatno biti smješten u ozloglašeni zatvor ADX Supermax u Koloradu – objekat u kojem su smješteni kriminalci poput Unabombera Teda Kaczinskog i meksičkog trgovca drogom Joakuina ‘El Chapo’ Guzmana.

Američka vlada tvrdi da su pitanja koja je pokrenuo Assangeov tim “nepravomoćna” u postupku.

Osnivaču WikiLeaks-a prijeti potencijalna 175-godišnja zatvorska kazna, jer Washington traži njegovo izručenje po 17 optužbi za špijunažu i jednoj tački zloupotrebe računara, nakon što je WikiLeaks prije deset godina objavio mnoštvo povjerljivih američkih vojnih dokumenata.

Curenje, nazvano najvećim u istoriji, sadržalo je stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Osnivač WikiLeaks-a trenutno čeka suđenje u Velikoj Britaniji, nakon što ga je policija Londona uhapsila 2019. godine nakon što mu je Ekvador opozvao politički azil koji je dobio 2012. godine.

Ujedinjene nacije osudile su Assangeovo zatvaranje, a specijalni izvještač UN za mučenje i druge surove, nehumane ili ponižavajuće postupke ili kazne Nils Melzer pridružio se pozivima za pomilovanje Assangea.

slobodnaevropa.org

RSE
Autor 4.1.2021. u 08:51