Britanski vojni avioni nadomak Sirije

tačno.net
Autor 27.8.2013. u 16:54

Ratni avioni počeli pristizati na Kipar što bi, prema britanskim medijima, mogao biti znak priprema za udar na Siriju.

Ratni avioni i vojni transporteri počeli su pristizati u britansku vojnu bazu na Kipru, na manje od 100 milja od Sirije, što bi mogao biti znak ubrzanih priprema za vojni udar na sirijski režim, prenosi britanski Guardian.

U međuvremenu, Rusija evakuira svoje državljane i državljane bivših sovjetskih republika sa aerodroma u Latakiji.

S obzirom na malu udaljenost od sirijske teritorije, britanska baza na Kipru mogla bi biti mjesto iz koga bi se izvodili zračni udari na Siriju, ukoliko se Zapad odluči za tu opciju, navodi Guardian.

TV stanica Russia Today prenosi da britanska vojska širi svoje prisustvo u Mediteranu i da ta zemlja sada ima četiri ratna broda, nosač helikoptera i dvije fregate u blizini Albanije.

Arapska liga optužila je sirijsku vladu za prošlonedjeljni napad u predgrađu Damaska, u kom je navodno korišteno hemijsko oružje, i pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da prevaziđe razlike i preuzme akciju da bi se okončala ubistva u Siriji.

Arapska liga je, u saopćenju objavljenom poslije hitnog sastanka održanog u Kairu, istakla da bi počinioci tog napada trebalo da se suoče sa međunarodnom pravdom.

U saopćenju se navodi da Arapska liga smatra sirijsku vladu u potpunosti odgovornom za prošlonedjeljni napad, u kojem je na stotine ljudi poginulo, i “zahtijeva da svi počinioci ovog gnusnog zločina budu izvedeni pred međunarodni sud”, prenijele su agencije.

Liga je najavila da će se sljedeće sedmice ponovo sastati na ministarskom nivou na kom će se ponovo razgovarati o situaciji u Siriji.

Britanski premijer David Cameron izjavio je danas da je napad hemijskim oružjem u Siriji “apsolutno gnusan” i da zahtijeva akciju međunarodne zajednice, pri čemu Britanija razmatra “proporcionalni odgovor”.

Cameron je u ponedjeljak prekinuo odmor i vratio se u London gdje će danas kasnije saopćiti da li će prijevremeno sazvati parlament radi razmatranja odgovora na najnovije događaje u Siriji, prenio je Reuters.

“Bilo kakva odluka koja bude donesena bit će striktno u okviru međunarodnog poretka. Bilo kakvo korištenje hemijskog oružja je u potpunosti i krajnje gnusno i neprihvatljivo… i međunarodna zajednica mora da na to odgovori”, izjavio je Cameronov glasnogovornik.

Tagovi:
tačno.net
Autor 27.8.2013. u 16:54