Britanski zastupnici simbolično podržali “palestinsku državu”

tačno.net
Autor 14.10.2014. u 12:56

Britanski zastupnici simbolično podržali “palestinsku državu”

Izrael je u utorak taj čin nazvao »uznemirujućom porukom« koja prijeti izgledima za mir, prenose agencije

Britanski zastupnici simbolično su u ponedjeljak glasali za priznanje palestinske države, a Izrael je u utorak taj čin nazvao »uznemirujućom porukom« koja prijeti izgledima za mir, prenose agencije.

»Ovaj dom vjeruje da vlada treba priznati državu Palestinu uz državu Izrael kao doprinos rješenju putem pregovora o postizanju dvije države«, stajalo je u tekstu što su ga u ponedjeljak prihvatili britanski zastupnici glasujući s 274 prema 12.

Ministrima u britanskoj vladi bilo je rečeno da se suzdrže od glasanja o neobvezujućoj rezoluciji koja ne prisiljava službeni London da prizna palestinsku državu, piše agencija Reuters.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je u utorak rezoluciju u pisanu priopćenju poručivši »put za palestinsku državu ostvaruje prolazi se za pregovaračkim stolom«, prenosi agencija dpa.

»Preuranjeno međunarodno priznanje šalje uznemirujuću poruku palestinskom vodstvu da može izbjeći teške odluke koje obje strane moraju provesti i zapravo umanjuje izglede za postizanje stvarnog mira«, stoji u izraelskom priopćenju.

Britanski zastupnici svoje su simbolično glasanje proveli nakon što je ranije ovaj mjesec nova švedska vlada najavila da će biti prva zemlja Zapadne Europe koja će službeno priznati palestinsku državu.

Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je Palestincima 2012. godine »status države promatrača nečlanice« pošto je 2011. Vijeće sigurnosti UN-a blokiralo njezinu kandidaturu da postane punopravna članica UN-a.

novilist.hr

tačno.net
Autor 14.10.2014. u 12:56

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija