Broj mrtvih u požarima u Turskoj porastao na šest, poginula dva vatrogasca

M.G./Klix.ba
Autor 1.8.2021. u 10:20

Broj mrtvih u požarima u Turskoj porastao na šest, poginula dva vatrogasca

Foto: Kaan Soyturk/Reuters

Broj poginulih u požarima u Turskoj, sinoć je porastao na šest, nakon što su dva vatrogasca poginula u pokušajima da obuzdaju požar u Manavgatu. Hiljade ljudi evakuisano je iz svojih domova.

Kako prenosi Reuters, dim i pepeo iz požara koji bjesni Antalijom i Mersinom proširio se na ostrvo Kipar, udaljeno oko 150 km, pokazali su satelitski snimci.

Novi požar izbio je u subotu u popularnom ljetovalištu Bodrum na obali Egejskog mora, a mnoga stambena područja i hoteli su evakuisani.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Turske Bekir Pakdemirli rekao je da je u posljednja četiri dana izbio ukupno 101 požar, od kojih je 91 pod kontrolom.

Pakdemirli je rekao da su požari nastavljeni u južnim priobalnim provincijama Antalya, Mersin i zapadnoj obalnoj provinciji Mugla, uključujući onu u Bodrumu i centralnoj provinciji Usak.

Turske meteorološke službe saopćile su da prognoze ukazuju na toplotne valove duž egejskog i mediteranskog priobalja. Predviđa se da će temperature sljedeće sedmice u Antaliji doseći 43 do 47 celzija.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je tokom posjete Manavgatu u subotu da će sve oštećene kuće biti obnovljene i da će se nadoknaditi gubici, dodajući da su Azerbejdžan, Rusija, Ukrajina i Iran poslali avione za gašenje požara i timove za podršku u pogođena područja.

klix.ba

M.G./Klix.ba
Autor 1.8.2021. u 10:20