Broj poginulih u Pojasu Gaze povećan na 72

tačno.net
Autor 10.7.2014. u 09:09

Izdvajamo

  • Podsjećamo, u Zapadnoj Obali 12. juna nestala su trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Nakon toga otet je palestinski mladić Muhammed Ebu Hadayr koji je istog dana pronađen mrtav. Na obje strane vlada velika napetost, a Izraelska vojska od ponedjeljka vrši napade na Pojas Gaze.

Povezani članci

Broj poginulih u Pojasu Gaze povećan na 72

DPA

Učestali izraelski napadi odnijeli 72 života, povrijeđeno je ukupno 450 ljudi

GAZA – Od ponedjeljka, kada su počeli napadi na Pojas Gaze, broj poginulih se povećao na 72.  broj ranjenih na 520, javlja Anadolu Agency.

Bivši glasnogovornik palestinskog Ministarstva vanjskih poslova, koji i dalje obnaša tu dužnost u Gazi, Eshref El Kudra je kazao da izraelska vojska i dalje bombardira nekoliko mjesta u Gazi i Han Yunusu, a da je broj poginulih u tim napadima u protekla tri dana porastao na 72 i da je ranjeno najmnaje 520 osoba.

Uporedo s tim, izvor pri snagama sigurnosti Palestine je saopćio da je izraelska vojska od ponedjeljka započela operaciju „Linija odbrane“ prema Gazi i da je u tom periodu izvela 750 zračnih napada, dok je u istom periodu iz Gaze na terotoriju Izraela ispaljeno 320 raketa.

Očevici događaja tvrde da je izraelski avion sinoć izveo napad na jedno vozilo u pokretu u mjestu Hayyu’r Rimal u Pojasu Gaze, a u napadu je poginula najmanje jedna osoba. Isti izvor tvrdi da je poginuli bio novinar.

Iz američke ambasade u Tel Avivu su saopćili da ambasada „zbog sigunosnih razloga“ danas neće raditi.

Izraelska vojska je na svom zvaničnom Twitter profilu objavila da su ubijena dva Palestinca koji su iz Pojasa Gaze pokušali tajno ući u vojnu kasarnu Zikim.

Ovu vijest objavio je  izraelski list “Yedioth Ahronoth”, ali ona još uvijek nije potvrđena od strane izraelskih zvaničnika.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon je zatražio hitno zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a povodom posljednjih dešavanja u Gazi.

“Sve teža situacija na tom području ide u tom smjeru da bi uskoro mogla izmaći kontroli”, kazao je Ban, osudivši raketne napade Izraela na Gazu. Naglasio je da Izrael odmah mora prestati sa raketnim napadima na Pojas Gaze, dodajući kako je razgovarao i sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom o posljednjim dešavanjima. “Pozvao sam izraelske vlasti da poštuju međunarodne obaveze o zaštiti civila. Osuđujem ubijanje civila u Gazi”, rekao je Ban. Na kraju je istakao kako je potrebno što prije osigurati mir i sigurnost u tom regionu. S druge strane, Ban je od zvaničnika Vijeća sigurnosti UN-a zatražio hitno zasjedanje kako bi se razgovaralo o krizi u Gazi.

Nekoliko hiljada ljudi sinoć je protestnom šetnjom kroz New York i uzvikivanjem slogana poput “Slobodna Palestina” i “Ne, Izraelu” iskazalo nezadovoljstvo eskalacijom nasilja u Pojasu Gaze. Demonstranti su također protestovali protiv pasivnosti medija.

Podsjećamo, u Zapadnoj Obali 12. juna nestala su trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Nakon toga otet je palestinski mladić Muhammed Ebu Hadayr koji je istog dana pronađen mrtav. Na obje strane vlada velika napetost, a Izraelska vojska od ponedjeljka vrši napade na Pojas Gaze.

Kabinet Reisu-l-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Haseina ef. Kavazovića osudio je ubijanje ljudi, nasilje i razaranje u Gazi te zatražio da država Izrael obustavi vojne operacije protiv civilnog stanovništva i njihove imovine. Trenutna pasivnost Međunarodne zajednice se, u saoćenju iz reisovog kabineta, upoređuje s pasivnošću međunarodne zajednice u julu 1995. godine kada je u Srebrenici počinjen genocid nad muslimanskim dijelom stanovništva istočne BiH.

I vlada Francuske osudila je obje strane, kako palestinske raketne napade tako i prekomjernu upotrebu sile izraelske vojske, javlja Anadolu Agency.

Ovu informaciju saopćio je glasnogovornik vlade Stephane Le Foll nakon sastanka francuskg vijeća ministara.

“Osuđujemo učestalu raketnu paljbu Palestinaca kao i uzvratne napade Izraela”, kazao je u saopćenju glasnogovornik francuske vlade.

Le Foll je rekao da očekuje da će EU imati zajednički stav o pitanju palestinsko-izraelskih odnosa. On je izrazio želju da suprostavljene strane, zajedno sa SAD i EU, dođu do mirnog rješenja problema.

Anadolija

tačno.net
Autor 10.7.2014. u 09:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija