Broj žrtava u Nepalu porastao na 1.800, spasioci rukama otkopavaju preživjele

tačno.net
Autor 26.4.2015. u 09:32

Broj žrtava u Nepalu porastao na 1.800, spasioci rukama otkopavaju preživjele

Akcija spašavanja u Nepalu je pojačana nakon što je više od 1.800 osoba poginulo u najgorem zemljotresu koji je pogodio ovu zemlju u više od 80 godina.

Mnoge zemlje i međunarodne dobrotvorne organizacije ponudile su pomoć Nepalu u borbi s katastrofom koja je nastala. Sedamnaest osoba je poginulo u lavinama na Mount Everestu, što je do sada najgora tragedija koja se desila na ovoj planini.

Strahuje se da bi broj poginulih i dalje mogao rasti dok spasioci ulažu svaki atom snage u pronalazak preživjelih. Bolnice u Katmanduu su pretrpane tijelima i povrijeđenim osobama. Samo u bolnici je preminulo 700 žrtava. Ljekari očekuju kako će priliv pacijenata polako opadati.

Spasioci rukama kopaju razorena mjesta kako bi došli do preživjelih. Vojnici su sjekirama prokopali prolaz u razorenoj trospratnoj zgradi jer bager nije uspio da ukloni ruševine.

“Vjerujemo da tu još ima živih ljudi koji su zarobljeni ispod ruševina”, rekao je vojnik za Reuters.

Potres jačine 7,9 stepeni po Richteru najjači je koji je pogodio zemlju u posljednjih 80 godine, a podrhtavanja su se osjetila čak i u Pakistanu, Bangladešu i na Tibetu.

klix.ba

tačno.net
Autor 26.4.2015. u 09:32