Brunej: Na snagu stupio zakon o kamenovanju za homoseksualni akt

tačno.net
Autor 3.4.2019. u 12:49

Brunej: Na snagu stupio zakon o kamenovanju za homoseksualni akt

Foto: AFP

U Bruneju je danas stupio na snagu zakon zasnovan na strogim islamističkim učenjima kojim se kamenovanjem kažnjavaju homoseksualni odnosi i preljuba, a izazvao je talas kritika nevladinih organizacija, poznatih ličnosti i vlada širom sveta.

Zemlju bogatom naftom koja se nalazi na ostrvu Borneo vodi čvrstom rukom sultan Hasanal Bokijah. Brunej je ovim zakonom postao prva zemlja u jugoistočnoj Aziji koja na nacionalnom nivou primenjuje krivični zakon prema strogim šarijatskim pravilima, poput Saudijske Arabije.

Novim zakonom se predviđa i odsecanje ruke ili stopala za krađu. Za silovanje može takođe da se dobije smrtna kazna, kao i za vređanje proroka Muhameda. Neke odredbe zakona, kao što je kamenovanje za homoseksualnost primenjuju se na muslimane, kao i na nemuslimane, prenosi Beta.

Američki glumac Džordž Kluni i britanski pevač Elton Džon skrenuli su pažnju javnosti na to pitanje kada su pozvali na bojkot devet luksuznih hotela vezanih za sultana Bruneja. Odbornici Los Anđelesa gde se nalaze dva od tih hotela su se pridružili apelu.

Sultan Bokijah koji je na čelu monarhije od 1967. nije zvanično pomenuo stupanje na snagu novih propisa u današnjem obraćanju javnosti ali je pozvao na strožiji islam.

“Želim da se ojačaju učenja islama u ovoj zemlji”, rekao je on u konferencijskom centru blizu glavnog grada Bandar Seri Begavana.

U odgovoru kritičarima sultan je rekao da je Brunej “pravedna i srećna zemlja”, i ko god u nju dođe imaće prijatno iskustvo.

Predstavnici vlade potvrdili su da je na snagu stupio novi krivični zakon, koji je u svetu kritikovan zbog kršenja ljudskih prava.

Stupanje ovog zakona na snagu izaziva zabrinutost i kritike širom sveta, tako je UN osudio “svirepe i neljudske kazne”.

Evropska unija je navela da neki delovi ovog zakona uključuju mučenje, svirepo, nehumano i degradirajuće delovanje. SAD su navele da je zakon suprotan međunarodnim obavezama Bruneja u odnosu na ljudska prava.

Sultan, jedan od najbogatijih ljudi na svetu, najavio je već 2013. da će šarijatski propisi biti postepeno primenjivani u njegovoj zemlji.

Prema novom zakonu za seksualni odnos među muškarcima može da se dobije smrtna kazna kamenovanjem, a odnosi između dve žene nose kaznu od najviše deset godina zatvora.

I do sada su seksualni odnosi među muškarcima bili ilegalni u Bruneju ali je za to mogla da se dobije maksimalna kazna od deset godina zatvora.

Kako navodi Frans pres teško je proceniti opšte raspoloženje stanovništva prema primeni šarijatskih propisa zato što većina od 435.000 stanovnika Bruneja izbegava da kritikuje sultana. On pre svega želi da dobije podršku muslimanskog stanovništva u zemlji, koji čine oko 70 odsto. Frans pres ukazuje da je u stvarnosti teško da će najteža kazna kamenovanja jednog dana biti i sprovedena. Da bi sudovi došli do presude za kamenovanje treba i dalje ispuniti izuzetne uslove, optuženi treba ili da prizna delo, ili da ga je počinio ispred najmanje četiri svedoka.

RSE

tačno.net
Autor 3.4.2019. u 12:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija