Bruxelles želi zabraniti finansijsko ocjenjivanje država koje su u programu pomoći

Autor/ica 21.10.2011. u 11:21

Bruxelles želi zabraniti finansijsko ocjenjivanje država koje su u programu pomoći

Europska komisija namjerava uskoro objelodaniti pravilnik za agencije za ocjenjivanje likvidnosti, koje su označene kao “jedan od razloga za krizu”

Agencije za notifikaciju su još uvijek u žrvnju Bruxellesa. Treći put u tri godine Europska komisija priprema prijedlog zakona koji će biti predstavljen u novembru – sa namjerom da se ta aktivnost finalizira. Među mjerama koje se proučavaju jedna obećava mnogo polemike: Bruxelles razmišlja zabraniti agencijama da objavljuju ocjene solventnosti neke države koja je tražila međunarodnu finansijsku pomoć. “Postoji specifičan tretman koji treba primijeniti kad je neka zemlja u programu pregovora sa MMF ili Europskom unijom. Ako se smatra da nije oportuno, može se zabraniti ili suspendovati neka ocjena. To je mjera o kojoj ja razmišljam”, objasnio je juče Michel Barnier, europski komesar za unutarnje tržište.

Smanjiti ovisnost

Ova ideja je već nekoliko mjeseci u zraku u hodnicima Komisije. “Agencije ne mogu degradirati zemlje koje su u programu pomoći, to nema nikakvog ekonomskog smisla. Degradirati, to znači da se može reći da mi ništa ne garantiramo”, objašnjava jedan izvor. To je način razmišljanja koji agencije kritikuju: “Čim jedna ocjena bude suspendovana, možete biti sigurni da će svi investitori povući svoje fondove iz te zemlje”, objašnjava jedan akter iz tog sektora.

Izvan problema suverenog duga, na generalnu ulogu Moody’s, Standard&Poor’sa i Fitch Ratingsa se već tri godine pokazuje prstom. “Ne treba ni naglašavati da agencije za ocjenu likvidnosti nisu ni nanjušile krizu koja nadolazi, da nisu korektno ocijenile neke zemlje i da dakle zbog toga mogu biti smatrane za jedan od razloga krize koju živimo”, stigmatizirao je agencije jučer Micher Barnier. Novim zakonom se namjerava smanjiti ovisnost ocjene od tržišta i stimulirati konkurenciju tri mastodonta u tom sektoru.

 

Odabrala i sa francuskog prevela Nada Zdravič

 

Autor/ica 21.10.2011. u 11:21