Bugarska: Demonstranti zahtevaju da se sudi bivšem premijeru

tačno.net
Autor 25.2.2013. u 08:43

Danas su u glavnom gradu Bugarske organizirani masovni protesti na kojima demonstranti zahtijevaju da se premijer Bojko Borisov, koji je nedavno podnio ostavku, izvede pred sud.

Masovni protesti u Bugarskoj, koji su počeli zbog nekontrolisanih poskupljenja struje, zabrane djelovanja političkih partija, te zahtjeva za izmjenama Ustava, danas su kulminirali zahtjevom za izvođenjem pred sud bivšeg premijera Bojka Borisova.

Oko 15 hiljada demonstranta, koji su se okupili na Orlovu mostu u Sofiji, palili su ustavne knjige i marionete koje simboliziraju čitav politički sistem, a tokom protesta mogli su se čuti povici “Izdajnici” i “Mafija”.

Veliki broj demonstranata okupio se i u drugim gradovima Bugarske u kojima su zbog održavanja protesta pojačane mjere sigurnosti. Na protestima u Varni okupilo se oko 40 hiljada demonstranata, dok je u gradovima Filibe i Stara Zagora bilo po 15 hiljada demonstranata.

Demonstranti u Sofiji su uputili poruku da se žele sastati sa predsjednikom Rosenom Plevnelievim. Njihov zahtjev je da tom sastanku ne prisustvuje niti jedan političar, te da sastanak sa predsjednikom bude prenošen uživo.

AA

tačno.net
Autor 25.2.2013. u 08:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija