Bugarska počela postavljati ogradu

tačno.net
Autor 29.11.2013. u 08:22

Bugarska počela postavljati ogradu

Bugarska je izvijestila da je počela s postavljanjem kontroverzne ograde na granici s Turskom.

Bugarske vlasti priopćile su danas kako su na 274 kilometra dugoj granici s Turskom počele postavljati ogradu u dužini od 30 kilometara u nastojanju da spriječe ulazak ilegalnih imigranata.

Bugarski ministar obrane Angel Najdenov rekao je da bi ograda visoka tri metra trebala biti završena u veljači iduće godine, prenosi Tanjug AP.

Ograda će prolaziti pretežno kroz šumovito i brdovito područje gdje je ograničena preglednost terena za pogranične ophodnje.

Bugarske vlasti odbacuju kritike kako se ograda postavlja da bi se spriječio ulazak izbjeglica iz Sirije i drugih ratom razorenih zemalja.

U Bugarskoj je u posljednje vrijeme drastično povećan priliv migranata, čiji broj daleko prelazi kapacitete najsiromašnije zemlje EU.

Kritike iz Turske i VE

Izgradnja ograde izazvala je političke kontroverze, posebice u dijelu turske javnosti koja smatra da Bugarska diže zid između kršćana i muslimana. Službena Sofija odbacila je te optužbe.

“To je prenagljena izjava i ne odgovara realnosti, jer među izbjeglima su i muslimani i kršćani. Da je trebalo izgraditi zid, on bi bio izgrađen u vrijeme demokratskih promjena 1989”, ocijenio je početkom studenog Atanas Merdjanov, predsjednik Odbora za unutarnju sigurnost.

Nekoliko dana kasnije kritike su stigle i iz Bruxellesa. Povjerenik za ljudska prava u Vijeću Europe, Nils Muiznieks, upozorio je Bugarsku zbog zatvaranja granica izgradnjom ograde, rekavši kako to nije dobra ideja.

“Izgradnja ograde protiv izbjeglica ili eventualnih ilegalnih imigranata nije u skladu s bugarskim obavezama prema Evropskoj uniji”, izjavio je tada Muiznieks.

“U politici prema izbjeglicama Bugarska ne smije zaboraviti svoje međunarodne obaveze i potpisane konvencije. Zemlja ne može zatvoriti granice s Turskom ili bilo kojim drugim susjedom”, rekao je Muiznieks.

On je apelirao na bugarske vlasti da pronađu rješenja, rekavši kako su “ograde neefikasne i preskupe”.

Poziv za pomoć EU

Bugarska je pak pozvala u pomoć Evropsku uniju da im pomogne jer, kako su rekli, ovo je i njihova granica, a upravo većina imigranata želi dospjeti u srce Evrope.

Brisel je sufinansirao moderan videonadzor 60 kilometara granice, što Bugarima omogućuje da izravno prate stanje na terenu.

Tokom hladnog rata, Bugarska je postavila bodljikavu žicu na granicu kako bi spriječila svoje stanovnike da bježe na Zapad, a kao se zemlja priključila NATO-u 2004. godine, ta žica je uklonjena.

  Al Jazeera

tačno.net
Autor 29.11.2013. u 08:22