Bugarska: Politička kriza se pogoršava, opozicija neće u vladu

tačno.net
Autor 28.2.2013. u 10:23

Politička kriza u Bugarskoj koja je nastupila nakon ostavke vlade Bojka Borisova produbljena je nakon što je opoziciona Socijalistička partija Bugarske (BSP) odbila da učestvuje u formiranju vlade, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Prema ustavu te zemlje, predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev pozvao je lidera BSP-a Sergeja Staniševa na sastanak, te ga zadužio za sastavljanje nove vlade. Stanišev je izjavio da “BSP ne želi da učestvuje u fomiranju vlade”.

Napomenuo je da se u Bugarskoj što prije trebaju održati prijevremeni izbori kako bi se riješila duboka politička kriza kroz koju prolazi zemlja.

“Volim partiju kojoj pripadam, ali narod ove zemlje volim još više. Kao političar želim izaći pred narod i tražiti da nam daju povjerenje. Na kraju će građani kazati zadnju riječ”, kazao je Stanišev.

Istakao je da nakon izbora ne želi da preuzme premijersku poziciju.

“Za mene lično vlast nikada nije bila neka posebna strast. Kada sam ja otišao sa vlasti 2009. godine, finansijska situacija u Bugarskoj je bila vrlo dobra, a sada na svakom mjestu vidimo probleme i stagnaciju”, rekao je lider BSP-a.

AA

tačno.net
Autor 28.2.2013. u 10:23