Bundestag izglasao ukidanje finansiranja ekstremno desničarskoj stranci

tačno.net
Autor 23.6.2017. u 09:14

Bundestag izglasao ukidanje finansiranja ekstremno desničarskoj stranci

Foto: Natalia Pysanska RFE/RL

Donji dom njemčkog parlamenta izglasao je ukidanje finansiranja ekstremno desničarskih političkih stranaka, među kojima je Nacionalna demokratska partija (NPD) koja se smatra neonacističkom, nakon što je Vrhovni sud u januaru presudio da je cilj ove političke grupacije da krši ustav zemlje.

Odluka je donijeta nakon dva ranija pokušaja zabrane neonacističke stranke NPD.

Za provođenje ove odluke biće takođe potrebne izmjene njemačkog Ustava, ali je ustavni sud u januaru saopštio, da su obavještajne službe te zemlje stranku definisale kao rasističku, antisemitsku i revizionističku, koja krši Ustav.

NPD se zalaže za “Njemačku Njemcima” i u svom programu pominje “opstanak i održanje njemačkog naroda na svom nasljeđenom životnom prostoru centralne Evrope”.

Visoki zvaničnici NDP su takođe poznati po negiranju Holokausta. Potez stiže par mjeseci prije njemačkih federalnih izbora i pozdravile su ga jevrejske grupe.

Nekoliko političkih aktera NDP, već su osuđivani za negiranje ili podsticanje Holokausta.

NPD je na parlamentarnim izborima 2013. osvojila 1,3 odsto glasova, daleko ispod cenzusa od pet odsto.

Samo dvije njemačke partije su zabranjene poslije Drugog svetskog rata: neonacistička Socijalistčka partija Rajha 1952, i Njemačka komunistička partija 1956.

Reagujući na današnje glasanje, NDP ekstremno desničarska stranka na svom web sajtu je napisala:

“Bundestag je upotrijebio sjekiru na princip demokratskih sloboda”.

Sa druge strane, predsjednik Centralnog vijeća Jevreja u Njemačkoj, Josef Schuster je ovim povodom izjavio:

“Bilo je krajnje vrijeme da se ukine finansiranje neustavnih partija kao što je NDP. Ne može se tolerisati da te stranke koriste novac poreskih obveznika da bi širili svoju antidemokratsku, nehumanu, ili u slučaju NDP, propagandu povezanu sa nacional socijalizmom”, naveo je Schuster.

RSE

tačno.net
Autor 23.6.2017. u 09:14