Čak 89% glasalo za odcjepljenje Venecije od Rima – proveden neslužbeni referendum o odvajanju regije Veneto

tačno.net
Autor 23.3.2014. u 13:50

Čak 89% glasalo za odcjepljenje Venecije od Rima – proveden neslužbeni referendum o odvajanju regije Veneto

Lokalne političke snage organizirale su referendum o odcjepljenju grada Venecije i regije Veneto od Italije – referendum, kojeg Rim ne priznaje, je trajao od prošle nedjelje do ovog petka. Velika većina, čak 89% glasača, glasala je za odvajanje Venetoa od ostatka zemlje.

Više od 2 milijuna stanovnika sudjelovalo je u referendumu pod nazivom “Referendum za Nezavisnost Venetoa”. Stopa sudjelovanja na referendumu je također iznimno visoka – 73% stanovnika s pravom glasa glasalo je na referendumu. Sam referendum nema pravnu moć, no organizatori su uvjereni kako je ovo ključni korak prema zahtijevanju punomoćnog referenduma na kojem bi Veneto zaista ponovno postao Mletačka Republika.

Na referendumu su bila postavljena i druga pitanja, tako se glasače pitalo da se izjasne žele li da Veneto, ukoliko dođe do odcjepljenja, ostane dio Europske Unije i NATO pakta. Stanovnici su poprilično podijeljeni po ovom pitanju, bar što se tiče Europske Unije. 55% smatra kako bi Veneto trebao ostati unutar Europske Unije, dok 51% ističe da bi Veneto također trebao ostati unutar Eurozone, tj. zadržati valutu euro. Potpora za ostanak u NATO-u je nešto viša, 64,5%.

Rezultati neslužbenog referenduma objavljeni su ovog petka u gradu Treviso. Stotine pristaša ideje o odvajanju od ostatka Italije okupilo se na čitanju rezultata, mašući zastavama Mletačke Republike.

Organizatori kampanje ne smatraju kako je ovaj referendum bio “samo anketa”, već ističu kako su spremni pokrenuti i konkretne korake – jedan od ozbiljnijih je i usvajanje “Deklaracije o Nezavisnosti Venetoa”, kao i prekid plaćanja poreza centralnoj vladi u Rimu.

Pristaše odcjepljenja navode kako ponovno žele uspostavu Mletačke Republike ističući kako će regija ponovno biti utjecajna ekonomska, kulturalna i trgovačka država. Podsjetimo, Mletačka Republika je izgubila svoju neovisnost 1797. nakon osvajanja od strane Napoleona.

Predsjednik regije Veneto, Luca Zaia, koji podržava ovaj pokret, ističe kako je regiji dosta Rima. Pristaše nezavisnosti također ističu kako je ekonomija glavni razlog zašto se žele odcijepiti od Rima, navodeći kako je Veneto jedna od najbogatijih i najindustrijaliziranih regija Italije.

Glasnogovornik pokreta za nezavisnost Venetoa, Lodovico Pizzati, komentirao je: “Veneto je regija koja financijski održava Italiju i to je glavni razlog zašto se želimo odvojiti. Plaćamo 70 milijardi eura u porezima talijanskoj državi, a natrag dobivamo samo mali dio, imamo jaz od oko 20 milijardi eura”, rekao je.

Profesor povijesti, Paolo Bernardini, također se zalaže za neovisnost te ističe: “Venecija se nalazi u sličnoj situaciju kao i Milano i regija Lombardija, guši je talijanski fiskalni pritisak, koji je preko 60%, ponekad i 70%. Govorimo o jednom od najvećih fiskalnih pritiska na svijetu. Stvaranjem nove, male i efikasne, države, smanjili bismo fiskalni pritisak na naše građane, dok bi u isto vrijeme vratili nezavisnost gradu Veneciji, koja je bila svjetionik europske civilizacije sve do 1797. kada je taj svjetionik ugasio Napoleon Bonaparte”.

advance.hr

tačno.net
Autor 23.3.2014. u 13:50