Cameron: Škoti, skačete u nepoznato

tačno.net
Autor/ica 10.9.2014. u 12:04

Cameron: Škoti, skačete u nepoznato

Britanski premijer David Cameron upozorio je danas Škote da bi nezavisnost bila “skok u nepoznato”.

Osam dana uoči referenduma o odvajanju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, Cameron, zamenik premijera i lider liberaldemokrata Nick Cleig i vođa opozicije Ed Miliband iznenada su odlučili da posjete Škotsku u pokušaju da ubijede birače da glasaju za ostanak u zajednici.

Ta posjeta odražava, kako navodi Agencija France Press, zabrinutost u taboru unionista poslije najnovije ankete, koja je pokazala da je ishod referenduma krajnje neizvjestan.

Na zgradi britanske vlade u Downing streetu jučer je bila okačena škotska plavo-bijela zastava, a Miliband je pozvao sve javne objekte širom zemlje da okače zastavu kraljevske porodice kao poziv Škotima da ostanu u uniji.

-Ujedinjeno Kraljevstvo je dragocjena i posebna zemlja – naveo je Cameron u autorskom tekstu objavljenom u listu “Daily mail”.

– Stoga, neka svima u Škotskoj bude jasno: mi očajnički želimo da ostanete; ne želimo da se naša porodica naroda podijeli -.

– Ukoliko se UK podijeli, ostat će zauvijek podijeljeno. Vaš izbor je, dakle, jasan: skok u nepoznato ako zaokružite ‘da’, ili blistava budućnost za Škotsku ako izaberete ‘ne'”, poručio je Cameron Škotima.

London do prije samo nekoliko sedmica nije bio zabrinut zbog referenduma 18. septembra pošto su ankete redovno pokazivale da je ubjedljiva većina birača za ostanak u Kraljevstvu.

Situacija se, međutim, iznenada promijenila proteklog vikenda, kada je tabor za nezavisnost prvi put stekao prednost, a anketa objavljena dva dana kasnije pokazala je da su dvije strane izjednačene.

Tri najveće britanske stranke smjesta su najavile plan za transfer dodatnih nadležnosti škotskoj vladi, prvenstveno u oblasti prihoda od poreza.

Škotski premijer Alex Salmond, lider Škotske nacionalističke partije, odbacio je tu inicijativu Londona i poručio da posjeta Škotskoj Camerona, Milibanda i Clleiga neće pomoći unionistima, već da samo odražava njihovu paniku.

Cameronovi konzervativci nisu popularni u Škotskoj, gdje imaju samo jednog od 59 članova parlamenta.

Milibandovi laburisti su nešto popularniji, ali on lično ne spada među omiljene političare u Škotskoj.

Ankete pokazuju da laburistički birači sve više podržavaju nezavisnost.

Škotska je sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva od 1707. godine, a prethodno se dugo nalazila u personalnoj uniji s Engleskom.

Referendum u Škotskoj prvo je izjašnjavanje te vrste unutar Evropske unije, prenosi B92.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 10.9.2014. u 12:04