Caritas: U Italiji više od pet miliona siromašnih

tačno.net
Autor 18.10.2018. u 09:17

Caritas: U Italiji više od pet miliona siromašnih

Foto: EPA

Broj apsolutno siromašnih u ovoj evropskoj državi i dalje raste, unatoč naznakama ekonomskog oporavka i porasta zapošljavanja.

Broj siromašnih u Italiji povećao se između 2016. i 2017. godini sa 4,7 na 5 milijuna, upozorio je talijanski Caritas u svojem novom izvješću.

“Broj apsolutno siromašnih u Italiji i dalje raste, popevši se sa 4,7 milijuna 2016. godini na 5,058 milijuna 2017. godini, unatoč stidljivim naznakama gospodarskog oporavka i porasta zapošljavanja”, navodi se u izvješću, kako prenosi Hina.

Prag apsolutnog siromaštva u Italiji varira od regije do regije, od 826,73 eura na mjesec za jednu osobu u urbanoj zoni na sjeveru zemlje do 560,82 eura na mjesec u maloj općini na jugu, po Nacionalnom institutu za statistiku.

Caritas ističe povezanost siromaštva i obrazovanja, precizirajući da su obitelji u kojima je referentna osoba završila samo osnovnu školu prošle godine činile 10,7 posto siromašnih prema 8,2 posto prethodne godine.

Obitelji u kojima referentna osoba ima maturu ili neku višu diplomu činile su s druge strane samo 3,6 posto siromašnih 2017. godine.

Važnost obrazovanja

Važna je i nacionalnost.

“Da pojednostavimo, među našim sunarodnjacima siromašna je jedna obitelj na 20, a među strancima gotovo jedna na tri”, upozorava Caritas.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, talijanski predsjednik Sergio Mattarella u srijedu je kritizirao povećanje siromaštva u zemlji, naglasivši važnost obrazovanja kako bi se “izbjeglo da se siromaštvo pretoči u sve veću društvenu marginalizaciju”.

Društveni problemi i povećanje nejednakosti bili su ključni čimbenik na parlamentarnim izborima u ožujku, na kojima su populističke stranke osvojile većinu glasova, posebno Pokret pet zvijezda, koji je na jugu zemlje premoćno pobijedio obećavši zajamčeni minimalni prihod za najsiromašnije.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 18.10.2018. u 09:17