Castro: SAD duguje Kubi milione dolara

tačno.net
Autor 14.8.2015. u 08:06

Castro: SAD duguje Kubi milione dolara

Bivši predsjednik Kube, Fidel Castro, smatra da SAD duguje milione dolara Kubi za nadoknade štete izazvane embargom.

Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro je podsjetio na “puno miliona dolara” koje Sjedinjene Američe Države, smatra on, duguju Kubi za nadoknade štete izazvane embargom od 1962, prema tekstu koji su objavili lokalni mediji na njegov 89. rođendan.

Otac kubanske revolucije, koji se zbog zdravstvenih razloga povukao 2006, tvrdi da dug iznosi više miliona dolara za odštete i kamate, “kao što je navela naša zemlja uz neosporne argumente i podatke pred Ujedinjenim narodima”.

Te su izjave objavljene dan uoči historijske posjete Kubi američkog državnog sekretara Johna Kerryja u petak, prenosi Hina.

Historijska posjeta

To je prva posjeta jednog šefa američke diplomatije od 1945. čija je svrha uspostava diplomatskih odnosa između dvije bivše neprijateljske zemlje tokom Hladnog rata.

Iako su odnosi obnovljeni, Havana i Washington se međusobno optužuju, s jedne strane za štete povezane s ekonomskim embargom i druge strane zbog eksproprijacije američke imovine tokom kubanske revolucije 1959.

Osamdeset deveti rođendan bivšeg kubanskog predsjednika, kojeg je zamijenio brat Raul, proslavljen je u četvrtak na Kubi u prisustvu bolivijskog predsjednika Eva Moralesa koji često Fidela Castra naziva “mudrim djedom”.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 14.8.2015. u 08:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija