Čelnik EPP-a: Orban prešao ‘crvene crte’

tačno.net
Autor 6.3.2019. u 09:18

Čelnik EPP-a: Orban prešao ‘crvene crte’

Foto: Getty Images

Čelnik najveće skupine u Europskom parlamentu rekao je u utorak da se mađarski premijer Viktor Orban mora ispričati zbog svojih kritika na račun Europske unije ili će njegova stranka Fidesz biti izbačena iz skupine Europskih pučkih stranaka – EPP desnog centra.

Dvanaest stranaka članica EPP-a službeno je u ponedjeljak zatražilo “isključenje ili suspenziju” Fidesza, koji je u utorak odgovorio da je spreman o tome raspravljati i da ne želi napustiti EPP, već ojačati unutar te skupine one zastupnike koji se protive migraciji.

Viktor Orban je izazvao burne reakcije prije deset dana, kada je pokrenuo kampanju protiv predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera, koji je, poput njega, član EPP-a, optuživši Bruxelles da podržava imigraciju, temu izrazito osjetljivu u Mađarskoj.

‘Odmah prekinuti protubriselsku kampanju’

“Viktor Orban mora odmah i stalno prekinuti protubriselsku kampanju svoje Vlade”, rekao je Manfred Weber, takozvani spitzenkandidat EPP-a za predsjednika EK-a na izborima 26. svibnja, prenosi Hina.

Govoreći njemačkim novinarima u Rottersdorfu, Weber je rekao da su zadnjih tjedana “Viktor Orban i njegov Fidesz prešli ponovno crvene crte”.

Sve su opcije na stolu, kazao je nadalje Weber, a “pogotovo opcija isključenja, tako da nastavimo našu budućnost bez Fidesza”.

Fidesz je priopćio da želi ostati u EPP-u i  smatra da je obrana europskih kršćanskih vrijednosti i zaustavljanje migracija važnije od stranačke discipline unutar EPP-a.

“Spremni smo za raspravu i za predstavljanje našeg stava. Fidesz ne želi napustiti EPP, naš je cilj da se oni koji se protive migraciji osnaže unutar te grupacije”, dodaje se u odgovoru.

Juncker je više puta rekao da je sklon izbacivanju Orbana i njegove stranke iz EPP-a.

Orban pozdravio Macronovu inicijativu

Orban je prekinuo svoju kampanju protiv Junckera i u razgovoru objavljenom u nedjelju u njemačkom tjedniku Welt Am Sonntag je istaknuo da “to izbacivanje ne bi bilo racionalna opcija”.

On je rekao kako su oni koji traže isključenje Fidesza “korisni idioti”, koji idu na ruku ljevičarskih protivnika EPP-a.

U utorak je Orban pozdravio inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za reformom EU-a.

“U pojedinostima, prirodno, imamo različita gledišta, no mnogo važnije od tih razlika u mišljenjima je da ta incijativa bude dobar početak za ozbiljan i konstruktivan dijalog o budućnosti Europe”, rekao je Orban za Reuters.

AJB

tačno.net
Autor 6.3.2019. u 09:18