Čelnik UN-a kritizirao zemlje koje su zanemarile smjernice WHO-a o pandemiji

tačno.net
Autor 4.12.2020. u 09:14

Čelnik UN-a kritizirao zemlje koje su zanemarile smjernice WHO-a o pandemiji

foto: EPA-EFE

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je, ne imenujući ih, kritizirao zemlje koje su zanemarile činjenice o pandemiji korona virusa i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Guterres je govorio na posebnoj sjednici Opće skupštine UN-a posvećenoj pandemiji COVID-19, bolesti kojom se u svijetu do sada zarazilo 65 miliona ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je gotovo 1,5 miliona oboljelih.

Za dvodnevnu sjednicu čelnici desetaka zemalja dali su unaprijed snimljene izjave.

“Od početka je Svjetska zdravstvena organizacija pružala činjenice i znanstvene smjernice koje su trebale biti temelj koordiniranog globalnog odgovora”, rekao je Guterres.

“Na žalost, nije se slijedilo mnoge od tih preporuka. A u nekim slučajevima bilo je odbijanja činjenica i ignoriranja smjernica. A kada zemlje idu svojim smjerom, virus ide u svim smjerovima”, rekao je.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ranije ove godine je prekinuo financiranje WHO-a i najavio izlazak SAD-a iz te organizacije optužujući je da je kineska marioneta, što WHO odbacuje.

Povlačenje SAD-a iz WHO-a trebalo se dogoditi u srpnju sljedeće godine, no izabrani predsjednik SAD-a Joe Biden je najavio da to neće učiniti.

Guterres zagovara da se cjepiva protiv COVID-19 učine dostupnima svima, a bogate zemlje pomognu siromašnima u suzbijanju i oporavku od pandemije.

RSE

tačno.net
Autor 4.12.2020. u 09:14