Čelnik UNHCR-a: Ne zaboravite Rohinje izbjeglice

tačno.net
Autor 26.5.2022. u 08:05

Čelnik UNHCR-a: Ne zaboravite Rohinje izbjeglice

Foto: UNHCR/Kamrul Hasan

Šef Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Filippo Grandi pozvao je međunarodnu zajednicu da ne zaboravi više od milion Rohinja izbjeglica koji žive u kampovima u Bangladešu poslije bjekstva iz susjednog Mijanmara.

Grandi, koji je visoki komesar UN-a za izbjeglice, rekao je kako je posjetio te kampove blizu granice s Mijanmarom i udaljeni otok gdje je oko 28.000 izbjeglica premješteno da osigura da se ne zaboravi na njih u jeku kriza u Ukrajini i Afganistanu.

Grandi završava petodnevnu posjetu Bangladešu, tokom koje se sastao s izbjeglicama, državnim zvaničnicima, diplomatama i donatorima, prenosi Beta.

Dugoročno rješenje je u Mijanmaru

UNHCR je saopćio kako je samo 13 posto od 881 milion dolara potrebnih za podršku izbjeglicama ove godine dobijeno do ovog mjeseca.

“Zato sam ovdje da pokušam usmjeriti svjetlo na Bangladeš, njegov narod i Rohinja izbjeglice, koje je on prihvatio desetljećima, te da podsjetim međunarodnu zajednicu koliko je važna njena podrška“, kazao je Grandi novinarima u Daki.

Dodao je kako je dugoročno rješenje za Rohinje i dalje u Mijanmaru.

Rekao je kako su izbjeglice koje je susreo ponovile želju da se vrate kući kada uvjeti to dozvole te ukazao da svijet treba raditi na rješavanju osnovnih uzroka za njihovo bjekstvo i da pomogne da njihove želje za povratak postanu realnost.

Stotine hiljada Rohinja u logorima

Više od 700.000 muslimanskih Rohinja pobjeglo je iz većinski budističkog Mijanmara u izbjegličke logore u Bangladešu poslije augusta 2017. godine.

Tada je vojska Mijanmara pokrenula operaciju čišćenja, kao odgovor na napad jedne pobunjeničke grupe.

Sigurnosne snage Mijanmara optužene su za masovna silovanja, ubijanja i paljenja hiljada domova.

Rohinje nisu priznate kao državljani Mijanmara, što znači da su apartidi i suočeni su s drugim oblicima diskriminacije i nasilja koje odobrava država.

AJB

tačno.net
Autor 26.5.2022. u 08:05