Češka postaje tigrem srednje Evrope – ekonomija snažno raste

Filip Horaček
Autor 18.11.2017. u 09:28

Češka postaje tigrem srednje Evrope – ekonomija snažno raste

Rezač plamenom | foto: Profimedia.cz

Češka ekonomija je i u doba godišnjih odmora snažno rasla. Od jula do septembra povećala je svoj učinak na godišnjem nivou za 5 procenata. To je istorijski jedan od najuspješnijih perioda. Ekonomija EU raste u prosjeku samo polovičnim tempom a slično je i u Njemačkoj. 

Autor: Filip Horaček
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Razvoj u Češkoj ima tri glavna izvora. Firme su uspješne. Zato više investiraju i povećavaju produktivnost pomoću tehnoloških inovacija. Raste i izvoz. I konačno: potrošači imaju pune novčanike i više troše. To zahvaljujući i tome da im firme povećavaju plate, negdje i dvocifrenim tempom. Češka narodna banka očekuje da se plate u prosjeku povećaju za 7,5%.

Puno je razloga o kojima špekuluju analitičari po objavljivanju rezlultata ekonomije od strane Češkog statističkog ureda. U trećem kvartalu gospodarstvo je na godišnjem nivou raslo za 5%, u prošlom kvartalu za 4,7%. Mjereno na kvartale BDP je malo usporio: sa  2,5% na 0,5%. Međutim u tome je jasno vidjeti sezonalni uticaj i niko ne sumnja u robusni rast ekonomije.

Češka ekonomija naime u velikom dijelu zavisi od automobilske industrije a oni preko ljeta imaju tvorničke godišnje odmore. „Time kako raste udio te grupacije u cjelokupnoj proizvodnji a kako se sa finalnim proizvođačima sinhronizuju i isporučioci dijelova povećava se i redovito ljetnje usporavanje ekonomije,“ komentarisao je Viktor Ziesel iz Komerčne banke.

Ekonomisti ne očekuju u bližem dobu negativna kretanja. Glavni ekonomista agencije Deloitte smatra da se gospodarstvo ipak nalazi u fazi pregrijavanja. „Ekonomija se u trećem kvartalu kretala jedan procenat iznad svoga potencijala. To pregrijavanje ekonomije stvara u određenjim oblastima pritisak na povećanje inflacije. Vidi se to u cijenama nepokretnosti i na platama,“ komentarisao je Marek. Domaća ekonomija raste najbrže za poslednje dvije godine. Međutim treba spomenuti da je 2015. godina bila izuzetna zahvaljujući korištenju dotacija. Ako to izostavimo onda je ova godina najbolja u posljednjih deset godina. Iz preliminarnih procjena je jasno da su glavnim impulsom industrija i službe.

Aktuelno Češka spada u najbrže rastuće ekonomije u Evropi, zajedno sa zemljama Baltika, Slovačkom, Rumunijom, Maltom i Irskom. A raste znatno brže nego Njemačka koja je u istom periodu rasla za 2,8%. Njemačka je međutim i dalje ključni partner Češke i stalno važi da kondicija češke ekonomije znatno ovisi od uspjeha susjedne zemlje.

Na stanje češke ekonomije utiče više faktora. Nezaposlenost je veoma niska i firme zadržavaju ljude povećanjem plata da ne bi morali odbijati narudžbe. Plate utiču na povećanje inflacije. Centralna banka nastoji održati cijene na optimalnom nivou određivanjem kamatnih stopa. To znači da je vrijeme da se ide na dalje povećanje kamatnih stopa.

idnes.cz

Filip Horaček
Autor 18.11.2017. u 09:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija