Češka: Vaclava Klausa čeka suđenje zbog veleizdaje

tačno.net
Autor 4.3.2013. u 22:05

Odlazeći češki predsednik Vaclav Klaus odgovaraće kao prvi predsednik u istoriji Češke za veleizdaju, odlučio je u ponedeljak Senat češkog parlamenta na inicijativu 28 uglavnom levičarskih poslanika.

Klaus će odgovarati za čin veleizdaje koji po češkom pravu može da počini samo šef države, zbog amnestije i za najveće korupcionaše čija su se suđenja otegla više od osam godina, odugovlačenje da potpiše Lisabonski sporazum ili da blagovremeno imenuje sudije Ustavnog suda.

Ustavni sud je saopštio da će se tužbom Gornjeg doma parlamenta protiv predsednika Češke pozabaviti po hitnom postupku, očekuje se krajem ovog meseca.

Sud će dobiti tužbu u utorak, a ukoliko se sudije slože sa navodima u tužbi da je Klaus u konkretno pet slučajeva prekršio Ustav, preti mu oduzimanje predsedničke penzije i zabrana da se ponovo kandiduje za šefa države.

Klaus je ranije ideju da ga tuže Ustavnom sudu označio za političku igru pošto je najavio da će se i posle odlaska u predsedničku penziju angažovati u politici.

RSE

Foto: AP

tačno.net
Autor 4.3.2013. u 22:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija