Češki predsjednik odbio zahtjev za prijevremene izbore

tačno.net
Autor 27.12.2017. u 09:31

Češki predsjednik odbio zahtjev za prijevremene izbore

foto: EPA

Trenutno vlada pat-pozicija između manjinske Vlade i Parlamenta koji uskoro glasa o povjerenju premijeru Babišu.

Češki predsjednik Miloš Zeman odbacio je zahtjeve za sazivanjem prijevremenih izbora kako bi se razriješila trenutna pat-pozicija između manjinske Vlade i Parlamenta.

„Čujem zahtjeve da sazovem prijevremene izbore kako mi Ustav dopušta u određenim situacijama“, rekao je u utorak navečer Zeman u njegovom tradicionalnom Božićnom govoru naciji.

„No, želim jasno reći kako to nikako neću učiniti“.

Bila bi lakrdija tražiti od građana da ponovo izađu na birališta samo nekoliko mjeseci nakon što su to već učinili, rekao je Zeman u govoru koji je prenosila državna televizija.

Odbijanje drugih stranka da sarađuju s Andrejem Babišom, kojega je Zeman nedavno imenovao premijerom, ocijenio je „apsurdnim“.

Pod istragom za prevaru

Desna populistička stranka ANO milijardera Andreja Babiša na izborima u oktobru osvojila je najviše glasova, no njegovoj manjinskoj Vladi prijeti poraz na glasanju o povjerenju planiranom za 10. januar.

Stranka ANO je na izborima osvojila približno 30 posto glasova i 78 od dvjesto mjesta u donjem domu Parlamenta.

No Babiš je, kao osnivač jedne firme, pod istragom za prevaru sa fondovima EU, a policija je zatražila da mu se ukine imunitet.

Zeman je obećao podržati Babiša kao premijera i ako ne prođe glasanje o povjerenju te dodao kako će uspjeti pridobiti još zastupnika „tokom nekoliko mjeseci“.

Zeman se nada osvajanju drugog mandata na predsjedničkim izborima koji trebaju biti održati 12. i 13. januara.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 27.12.2017. u 09:31