Češki premijer izašao pred demonstrante, gađali ga flašama

tačno.net
Autor 12.7.2018. u 08:59

Češki premijer izašao pred demonstrante, gađali ga flašama

Foto: Martin Divisel/EPA-EFE

Češki premijer Andrej Babiš koji je juče zatražio poverenje parlamenta za svoju novu manjinsku koalicionu vladu izašao je sinoć pred demonstrante koji su bučnim skandiranjem i zviždanjem ometali sednicu parlamenta, ali se brže bolje povukao kada su na njega poletele plastične flaše sa vodom, prenosi Beta.

Oko 200 ljudi je od popodneva ispred Poslaničkog doma parlamenta protestovalo bučno zato što manjinska vlada Babišove stranke ANO i Češke socijaldemokratske stranke zavisi od podrške nereformisanih čeških komunista, sa kojima je Babiš potpisao sporazum o tolerisanju.

To je prvi put od plišane revolucije da Komunistička stranka Češke i Moravske, koja se nije reformisala niti distancirala od zločina prethodnog komunističkog režima, dobije minimalni, ali kakav takav uticaj na vladu.

“Sramota”, “Nismo tvoje preduzeće”, “Češka nije Rusija” skandirali su demonstranti, a doneli su i transparente sa portretima žrtava komunističkog režima, među njima i poslanice predratnih čehoslovačkih socijalista, borca za prava žena, Milade Horakove, koju su komunisti kao jedinu ženu pogubili nakon montiranog procesa 1950. godine.

Premijer Babiš je sinoć u pauzi žučne rasprave oko poverenja vladi izašao da se obrati demonstrantima, ali nije od glasnog zviždanja ni došao do reči, a iz mase su na njega poletele plastične flaše sa vodom. Obezbeđenje je reagovalo i premijer se brže bolje vratio na sednicu.

“Ne želimo na čelu vlade agenta (komunističke tajne policije) StB. Bićemo ovde ceo dan. Ko kaže da nam ne vladaju komunisti laže”, poručili su demonstranti poslanicima, a za razliku od Babiša koga su gađali flašama, srdačno su pozdravili neke od lidera stranaka opozicije koji su ranije izašli među njih.

Predsednik poslaničkog kluba opozicione liberalne stranke TOP 09 Miroslav Kalousek koji je izlazio među demonstrante da ih podrži narugao se premijeru da je samo “provirio” i brže bolje pobegao natrag i da se tako ne ponaša muško, već da pravi muškarac razgovara sa ljudima koji imaju drugačije mišljenje.

“Drali su se na mene i gađali me flašama. Ne znam koliko promila ima Kalousek, nećeš me vređati lopove lopovski. Nećemo da pričamo o agentima StB. Nisam bio agent StB”, uzvratio je Kalouseku Babiš.

Bez obzira na demonstracije i činjenicu da šest stranaka od devet u parlamentu kategorično odbija da je podrži, manjinska vlada premijera Babiša, zahvaljujući glasovima komunista, ne mora da se brine da li će dobiti poverenje, pošto ANO, ČSSD i KSČM imaju zajedno komotnu većinu od 108 glasova od 200 poslanika donjeg doma parlamenta.

Demonstranti su juče ujutru bučno dočekali i predsednika Miloša Zemana koji je došao da lobira za poverenje vladi i vikali su na njega “ruska bubašvabo” i “Ovo nije Rusija”.

RSE

tačno.net
Autor 12.7.2018. u 08:59