Češki problemi sa ekstremizmom
Praška zima

Keno Verseck
Autor/ica 20.11.2017. u 11:41

Češki problemi sa ekstremizmom<br data-src=Praška zima" />

Foto: Reuters

Uredio: Ešref Zaimbegović

Još u devedesetim godinama Češka je reagovala na rasizam i mržnju sa „pobunom pristojnih“. Zemlja se promijenila, danas se politika udvara ekstremnim desničarskim partijama kao pomagačima u ostvarivanju parlamentarne većine.

Bila je to bezazlena fotografija prvačića. Šestogodišnja i sedmogodišnja djeca osnovne škole iz sjevernočeškog grada Teplice sa svojim učiteljicama. U razred idu češka, vijetnamska, arapska i romska djeca, kao i u mnogim školama u gradu i u cijeloj zemlji.

Fotografija je objavljena u tepličkom regionalnom izdanju čeških bulevarskih novina „Denik“. Tamo su je otkrili članovi jednog češkog radikalno desničarskog Facebook društva i postavili je na mrežu. Za nekoliko dana pojavile su se stotine rasističkih komentara. Naprimjer: „Multikulturalna govna!“, „Razred pun terorista!“, „Tamo treba baciti granatu!“ ili „Škola je u Plinarskoj ulici, rješenje se samo nudi“.

„Denik“ i drugi češki mediji objavili su ovaj slučaj od prošle sedmice, mnogi komentatori bili su zaprepašteni. Od tada debatira se u Češkoj o problemu rasizma i ekstremizma u zemlji. Međutim ne radi se samo o ovom slučaju. U Pragu je 4. novembra u tramvaju brutalno napadnut jedan Zapadnoafrikanac: nogometni huligani su vrijeđali 36 –godišnjaka, koji već deset godina živi u Češkoj i tu je doktorirao. Govorili su mu „Nigger“, bacali na njega limunove i istukli ga.

Ipak to nisu najteži slučajevi takve vrste u Češkoj. Devedesetih godina pa i poslije 2000. desničarski ekstremisti izvršili su više rasistički motiviranih ubistava Roma i Afrikanaca. Međutim tada je u politici i javnosti vladao široki antirasistički i antiekstremistički konsenzus – tako je naprimjer ubistvo jednog sudanskog studenta 1997. izazvalo „pobunu pristojnih“.

Iritirajuće izjave predsjednika države

Takav konsenzus danas nedostaje, žale se mnogi komentatori. „Ideje Vaclava Havela o zaštiti ljudskih prava i solidarnosti sa slabijim su skoro zaboravljene“, piše prominentni novinar Petr Honzejk u liberalnim dnevnim novinama “Hospodárské noviny”: „Ako se danas u Češkoj desi neki rasistički napad političari najčešće šute ili čak bagateliziraju rasizam jer ‚takve stvari se događaju‘.“

Među malo vrhunskih političara koji su oštro kritikovali rasističke incidente bili su premijer Bohuslav Sobotka i ministar obrazovanja Stanislav Štech. Nasuprot tomu predsjednik države Miloš Zeman izjašnjavao se relativirajuće –  osudio je napade huligana kao i rasističko nasilje uopšte ali je istovremeno rekao da se takvi napadi „s vremena na vrijeme dešavaju bez obzira na boju kože“.

Kratko potom Zeman se našao u naslovima novina zbog svoga rasističkog komentara o Romima: Devedeset posto Roma odbija da radi i zato nisu sposobni za integraciju, rekao je Zeman prošle sedmice u emisiji jedne regionalne TV stanice. I takve izjave nisu osamljene – ne samo od Zemana: u septembru je naprimjer zamjenik ministra gospodarstva i socijaldemokrat Karel Novotny na Facebooku napisao: „Cigani su kao meduze – nerviraju i beskorisni su.“

Mnogi potpirivači mržnje osjećaju se sigurnim na mreži

Najnoviji rasistički incidenti u kontekstu su sa parlamentarnim izborima održanim krajem oktobra na kojima su nevladine partije i desničarski ekstremisti ostvarili velike uspjehe. Partija protesta „Akcija nezadovoljnih građana“ (ANO) milijardera Andreja Babiša osvojila je oko 30 % a ekstremno desničarska „Sloboda i direktna demokratija“ (SPD) češko – japanskog poduzetnika Tomia Okamure 10,6% glasova.

Rastući ekstremizam i narastajuće anti-establišment raspoloženje može se primijetiti u Češkoj već duže vrijeme, kaže istraživač desničarskog ekstremizma i politolog Miroslav Mareš sa Masarikovog univerziteta u Brnu u razgovoru za Spiegel. To suvisi sa izbjegičkom krizom i sa terorističkim napadima islamista u zapadnoevropskim državama. „Imamo veliki talas rasističke mržnje prije svega na internetu. Sve više Čeha misli da se tim putem mogu javno izjasniti“, smatra Mareš. „To nisu samo ekstremni desničari nego i sasvim normalni građani.“

Moguće je da desničarski ekstremisti uskoro budu faktor za stvaranje većine u parlamentu. Designirani premijer Andrej Babiš vodi već tri sedmice koalicione pregovore – zasada neuspješno. Pošto sve demokratske partije do sada odbijaju da vladaju zajedno sa Babišem i njegovim ANO milijarder sada sjeda za stol sa ekstremno desničarskim SPD i komunistima.

Nema problema za veće učešće desničara

Njihovo direktno učešće u vladi je babiš doduše do sada isključivao, međutim oni bi mogli podržati manjinsku vladu ANO. Šef SPD Tomio Okamura za to traži minimalno djelimičnu realizaciju njegovog programa. Među ostalim tu je zabrana islama u Češkoj, smanjenje socijalnih davanja, posebno onih koje dobijaju Romi kao i zatvaranje granica za izbjeglice. U poslednjoj tački su Okamura i Babiš saglasni – stroga antimigraciona politika i politika razdvajanja spadaju u glavna obećanja koja je Babiš dao u predizbornoj kampanji.

„Babiš koketira sa ekstremistima“, pišu češki mediji u posljednje vrijeme. Izgleda da to ne uznemirava predsjednika Miloša Zemana. On ne bi imao „nikakav problem“ sa koalicijom iz ANO, SPD i komunista, rekao je u jednom intervjuu.

spiegel.de

Keno Verseck
Autor/ica 20.11.2017. u 11:41