Četvrto kancelarstvo Angele Merkel

Holger Steltzner
Autor 25.9.2017. u 14:45

Četvrto kancelarstvo Angele Merkel

foto: DPA

Periodi vladavine Angele Merkel označeni su sa tri krize koje jedva da je ko predvidio da dolaze. Gubitak kontrole na njemačkim granicama izgleda da je njene pristalice trajno uznemirio.

Piše: Holger Steltzner

Preveo: Ešref Zaimbegović

Angela Merkel dobila je četvrte izbore ali sa značajnim gubitkom glasova. Dobar rezultat AfD, protiv kojih su se borile sve partije, je prelazak granične linije. Desno od Unije u parlament ulazi partija čiji pripadnici omalovažavaju institucije zemlje, politički sistem i put ka evropskim integracijama. Kao nova partija protesta AfD je postala treća najjača snaga iza SPD koja sada gleda u provaliju. AfD profitira od nezadovoljstva ljudi prije svega u odnosu prema migrantima, prema kriminalitetu i evropskim pitanjima. Osim Lijevih sada postoji još jedna partija koja svoju bazu ima u Istočnoj Njemačkoj.

Nasuprot tomu za većinu birača na zapadu Merkel je, u ovo vrijeme kada se svijet trese, ono što oni žele: sigurnost i stabilnost.Većina cijeni njeno mirno savlađivanje uvijek novih kriza, njeno majstorstvo u nejasnim situacijama, jedinstvena forma njene umjetnosti vladanja kojoj se svijet divi.Pritom Merkel nije čak ni tako dosadna nego ponekad brza i nepredvidiva kao što je pokazala sa izmjenom energetske politike nakon Fukušime ili sa svojom politikom dobrodošlice za izbjeglice.

U trenucima odlučivanja kancelarka je jaka, odlučuje brzo i provodi snažno svoje zaokrete. Za većinu građana najvažnije stvari u slijedećem legistativnom periodu su borba protiv terorizma i kriminaliteta, savladavanje problema migracije i pametan dalji razvoj Evrope bez novih transfernih novaca. Sa aspekta činjenice da unutrašnja sigurnost oduvijek spada u osnove politike Unije začuđuje činjenica da rezultati CDU nisu tako dobri. Izgleda da je gubitak kontrole na njemačkim granicama prije dvije godine trajno unespokojio pristalice Unije.

Prva tri perioda vlade Angele Merkel bila su označena sa tri krize koje jedva da je ko predvidio da dolaze (banke, evro, migracije). Koja kriza prijeti u četvrtom periodu? To niko ne zna. Ali zna se čega se Nijemci najviše boje ( terorizam, politički ekstremizam, napetost kroz dolazak stranaca, troškovi evrokrize). U anketama najveći broj građana bi volio crno – žutu koaliciju. Sada sve upučuje na nastavak velike koalicije ili crno – žuto – zelenu koaliciju. Merklovoj odgovaraju obje varijante.

faz.net

Holger Steltzner
Autor 25.9.2017. u 14:45