Charlie Hebdo objavio karikaturu Erdogana, iz Ankare uslijedila oštra kritika

tačno.net
Autor 28.10.2020. u 09:18

Charlie Hebdo objavio karikaturu Erdogana, iz Ankare uslijedila oštra kritika

foto: AA

Kako se navodi u tvitu koji je napisao Erdoganov savjetnik i šef Odjela za komunikacije pri Uredu predsjednika Fahrettin Altun, Turska osuđuje “najodvratniji pokušaj lista da širi kulturološki rasizam i mržnju”.

“Antimuslimanska agenda Emmanuela Macrona je urodila plodom. Charlie Hebdo je upravo objavio seriju tzv. crteža punih odvratnih prikaza našeg predsjednika”, napisao je Altun.

Naime, naslovna stranica novog broja lista Charlie Hebdo prikazuje Erdogana u majici i donjem vešu dok rukom podiže haljinu pokrivene žene otkrivajući njenu stražnjicu.

“Uh, prorok”, izgovara Erdogan na spornom crtežu koji opisuje predsjednika Turske kao “vrlo smiješnog čovjeka”.

Nova karikatura Erdogana dolazi u vrijeme tenzija između Macrona i šefa turske države, a koje su eskalirale nakon ubistva francuskog učitelja.

Macron je potom u nekoliko izjava podvukao kako će braniti slobodu izražavanja, pa i crtanje osjetljivih tema kao što je poslanik Muhamed, dodavši kako je islam “u krizi”.

Iz Ankare su uslijedile oštre kritike na izjave o islamu, a kulminacija je poziv na bojkot francuskih proizvoda te antifrancuski protesti u pojedinim državama s muslimanskom većinom.

klix.ba

tačno.net
Autor 28.10.2020. u 09:18