Chaveza ispratilo dva milijuna ljudi

tačno.net
Autor 9.3.2013. u 07:41

Chaveza ispratilo dva milijuna ljudi

Oko dva milijuna ljudi izašlo je na ulice Caracasa kako bi isprati preminulog predsjednika Huga Chaveza. Državnom pogrebu predsjednika Venezuele prisustvovalo je tridesetak šefova država i vlada. Iranski predsjednik Ahmadinedžad doživio ovacije.

Sahranu je počeo privremeni predsjednik Nicolas Maduro koji je na Chavezov kovčeg položio repliku mača Simona Bolivara – borca za neovisnost iz 19. stoljeća koji je bio Chavezova inspiracija.

Zatim su se pored lijesa smjenjivale počasne straže koje su šutnjom odavale počast predsjedniku. Prvu su formirali latinoamerički i karipski lideri, među kojima su bili predsjednik Kube Raul Castro, predsednik Čilea Sebastian Pinera i predsjednik Ekvadora Rafael Correa.

Drugu su formirali Chavezovi saveznici izvan regije, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji je pobrao ovacije pristunih, i bjeloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. Usljedile su straže istaknutih Venezuelanaca.

Čest posjetitelj Caracasa i kolega ‘anti-imperijalist’, iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad dobio je ovacije kada je zauzeo svoje mjesto u počasnoj straži kraj Chavezovog lijesa, a nakon toga je prekršio pravila protokola doticanjem lijesa i stiskanjem šake u revolucionarni pozdrav.

‘Ovo je kao da se svijet okupio oko Huga Chaveza’, rekao je venezuelski ministar vanjskih poslova Elias Jaua. ‘Njegov glas i njegove misli otišle su puno dalje od naših obala’, rekao je.

Neki od građana Venezuele proveli su čitavu noć ispred akademije gdje su spavali na rasprostrtim novinama i kartonima.

SAD, meta stalnih napada Chaveza tijekom njegovog 14-godišnjeg predsjednikovanja, i Europljani, poslali su izaslanike nižeg ranga, osim Španjolske koju je predstavljao prijestolonasljednik Felipe.

Vršitelj dužnosti predsjednika Veneceule Nicolas Maduro izjavio je da će tijelo pokojnog predsjednika biti trajno izloženo u staklenom kovčegu kako bi ga ‘njegov narod uvijek mogao imati’, u Muzeju revolucije koji se nalazi blizu presjedničke palače iz koje je Chavez vladao 14 godina.

Maduro (50), potpredsjednik u administraciji Huga Chaveza, vodit će zemlju do predsjedničkih izbora koji se, prema ustavu, moraju održati u roku od mjesec dana.

No, Maduro tek nakon pogreba polaže prisegu za privremenog predsjednika na posebnoj sjednici parlamenta. Međutim, glavna oporbena koalicija je najavila da će bojkotirati prisegu i tvrdi da to nije u skladu s ustavom. Ona tvrdi da bi predsjednik nacionalne skupštine Diosdado Cabello, a ne Maduro, trebao biti na čelu države u tranzicijskom razdoblju do predsjedničkih izbora koji se moraju raspisati u roku od 30 dana.

Chavez je umro u utorak u dobi od 58 godina nakon dvogodišnje borbe s karcinomom, a njegova je smrt rastužila milijune ljudi, uglavnom siromašnih, koji su ga voljeli jer je preusmjerio velik dio venezuelanskog bogatstva zarađenog naftom, a ono se dramatično povećalo tijekom njegove vladavine, u masovne socijalne programe za siromašne. Međutim, njegovi protivnici, koji su ga smatrali diktatorom, dobili su novu nadu nakon njegove smrti.

Među čelnicima koji su se okupili u Caracasu su bliski saveznici preminulog predsjednika, osim ekvadorskog predsjednika Correa i kubanskog Castra, na posljednji ispraćaj su došli brazilski sadašnji i budući čelnik, Dilma Rousseff i Luiz Inacio Lula da Silva, bolivijski predsjednik Evo Morales, urugvajski predsjenik Jose Mujica, predsjednici Paname, Hondurasa i brojna druga izaslanstva.

Hina

tačno.net
Autor 9.3.2013. u 07:41