Cijeli svijet pomaže Filipinima: Preživjeli nemaju hrane, vode ni lijekova!

tačno.net
Autor 11.11.2013. u 08:15

Cijeli svijet pomaže Filipinima: Preživjeli nemaju hrane, vode ni lijekova!

Države i svjetske organizacije šalju pomoć na Filipine gdje je krajem prošlog tjedna od tajfuna Haiyana po neslužbenim podacima smrtno stradalo oko 10.000 osoba a tisuće su ostale bez smještaja i osnovne infrastrukture.

Dostava pomoći koju je organizirala vlast u Manili počela je u nedjelju ali zbog kaosa je znatno otežana. Preživjeli u pogođenim područjima su očajni pa su neki od njih pribjegli pljačkanju trgovina pa čak i humanitarnih konvoja, javljaju svjedoci. Nedostaje vode za piće, hrane, lijekova i stručne skrbi za ozlijeđene kojima se ne zna ni broj.

Sjedinjene Države poslale su iz Japana dva transportna zrakoplova KC-130J Hercules, letjelice MV-22 Osprey i 90 vojnika koji trebaju pomoći na terenu. “Sjedinjene Države šalju znatnu humanitarnu pomoć i spremni smo učiniti još više”, rekao je u nedjelju američki predsjednik Barack Obama.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je od specijaliziranih agencija UN-a da “hitno reagiraju kako bi pomogli ugroženima”.

Svjetski program hrane (WFP) poslao je u Tacloban, jedan od najugroženijih krajeva, ekipu za procjenu potreba i sa njima uputio 40 tona hitne pomoći u hrani. UNICEF je transportnim zrakoplovima uputio 60 tona pomoći, uključujući šatore i lijekove, koja bi na odredište trebala stići u utorak a UNICEF je poslao medicinsku opremu i uređaje za pročišćavanje vode.

Europska komisija hitno je odredila 3 milijuna eura za humanitarnu operaciju na Filipinima. Velika Britanija je ponudila 9,6 milijuna dolara, Njemačko veleposlanstvo u Manili najavilo je dolazak opreme za traganje i spašavanje a Kanada će donirati pet milijuna dolara nevladinim organizacijama uključenim u humanitarne napore. Australija je obećala 10 milijuna australskih dolara a uputit će i liječnički tim.

Stručnjaci upozoravaju da se ne ponove greške počinjene nakon velikog potresa i plimnog vala 2004. u Aziji.

U takvim teškim okolnostima “dobra volja cijeloga svijeta proizvede nevjerojatnu količinu pomoći u ugrožena područja koja stvori zagušenje u morskim i zračnim lukama što ometa ciljanu i smislenu dostavu pomoći”, rekao je ravnatelj australskog centra koji istražuje humanitarni rad Paul Arbon.

index.hr

tačno.net
Autor 11.11.2013. u 08:15

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija