Ciklon Pam sravnio ostrvsku državu Vanuatu

tačno.net
Autor 14.3.2015. u 13:15

Ciklon Pam sravnio ostrvsku državu Vanuatu

Ostrvsku državu Vanuatu u Južnom Pacifiku pogodio je snažni tropski ciklon Pam, koji je iza sebe ostavio trag potpunog uništenja, saopćile su u subotu međunarodne agencije za humanitarnu pomoć.

Agencija Ujedinjenih nacija za djecu UNICEF saopćio je da bi to mogla da bude jedna od najgorih prirodnih katastrofa u Tihom okeanu, budući da se strahuje da je na Vanuatuu stradalo više desetina ljudi, prenose svjetske agencije.

Prema još uvijek nezvaničnim podacima UN-a, samo u jednoj provinciji Vanuatua su poginule 44 osobe, dok agencija “Save the Children” izvještava da su kuće u prijestonici Port Vili sravnjene sa zemljom i da “ljudi hodaju ulicama tražeći pomoć”.

Ciklon Pam je tropska oluja najveće, pete kategorije ciklona, a sa sobom je donijela izuzetno jaku kišu i vjetar koji je dostizao brzinu od čak 320 kilometara na sat.

Pun obim štete izazvane ciklonom nije poznat, budući da su komunikacije Vanuatua s ostatkom svijeta ograničene.

Ciklon je prvo poharao glavno ostrvo Vanuatu, na kojem živi nešto više od 65.000 stanovnika kao i arhipelag južnije od tog ostrva, s oko 33.000 stanovnika.

“Iako je još rano da se kaže, preliminarni izvještaji ukazuju da bi ovo mogla da bude najgora vremenska nepogoda u historiji Pacifika”, izjavila je direktorica novozelandske filijale UNICEF-a Vivienn Majdaborn.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 14.3.2015. u 13:15