Cipras kod Merkel: Pomirljivo, ali bez konkretnih rezultata

tačno.net
Autor 24.3.2015. u 10:28

Cipras kod Merkel: Pomirljivo, ali bez konkretnih rezultata

Nakon višetjednih napetosti u odnosima Berlina i Atene, prvi posjet grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Njemačkoj – ključnoj državi kad je u pitanju rješavanje grčke krize – prošao je danas u pomirljivom tonu, ali, čini se, bez konkretnih rezultata. U poslijepodnevnim satima Ciprasa je u Berlinu primila njemačka kancelarka Angela Merkel koja je od predsjednika grčke vlade htjela osobno čuti kakve planove ima za rješenje problema grčkog duga.

Susret se događao u osjetljivim okolnostima: napetosti između dviju država rastu već neko vrijeme, pojačane zahtjevom da Berlin plati ratnu odštetu Grčkoj za okupaciju tijekom Drugog svjetskog rata, dok s druge strane, Grčkoj istječe vrijeme da međunarodne vjerovnike uvjeri u spremnost da provede potrebne reforme i da joj, zauzvrat, bude isplaćena tranša od 7,2 milijarde eura pomoći.

Prema pisanju Financial Timesa, Cipras je još sredinom ožujka u pismu upozorio Merkel da će Grčka, bez financijske pomoći, biti prisiljena birati između otplate rate međunarodnog kredita i isplate mirovina i plaća.

Međutim, unatoč pomirljivim tonovima i ocjeni kancelarke Merkel da je razgovor vođen u duhu povjerenja i suradnje, ostalo je nejasno jesu li se približili stavovi Njemačke i Grčke o načinu rješavanja grčke dužničke krize.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Cipras je ustvrdio da nije došao u Berlin kako bi tražio rješenje za probleme s likvidnošću s kojima se suočava njegova zemlja, nego »zajednički nazivnik« za napredak u razgovorima u okviru eurozone. Kancelarka Merkel založila se za provođenje strukturnih reformi u Grčkoj, istaknuvši da Njemačka želi ekonomski snažnu Grčku.

– Želimo da grčko gospodarstvo raste i da Grčka prevlada visoku nezaposlenost, napomenula je Merkel. No, kancelarka je jasno dala do znanja da nije Berlin taj koji će odlučivati o uvjerljivosti novog grčkog programa reformi, koji je uvjet za odmrzavanje financijske pomoći, nego je za odluka na ministrima financija eurozone.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o pitanju plaćanja ratne odštete Grčkoj za nacističku okupaciju tijekom Drugog svjetskog rata, na što je Cipras ustvrdio da nitko u Grčkoj ne razmišlja o pljenidbi njemačkog vlasništva zbog ratnih reparacija.

– Molim vas, ostavimo te sjene prošlosti iza nas. Današnja demokratska Njemačka nema ništa s Trećim Reichom koji je uzeo toliki danak u krvi, rekao je Cipras. Ipak, poručio je, kako prenosi britanski Guardian, da je pitanje odštete za Grčku moralno, a ne materijalno pitanje. Kancelarka je istaknula da Njemačka pitanje reparacija smatra politički i pravno zaključenim, ali je dodala da je svjesna koliko su Grci u Drugom svjetskom ratu propatili.

novilist.hr

tačno.net
Autor 24.3.2015. u 10:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija