Cipras pred parlamentom odbacio plan reformi grčkih kreditora

tačno.net
Autor 6.6.2015. u 10:05

Cipras pred parlamentom odbacio plan reformi grčkih kreditora

Grčki premijer Aleksis Cipras odlučno je danas pred parlamentom odbacio plan reformi kreditora, Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje je ocenio “apsurdnim” izražavajući istovremeno nadu da će sporazum s poveriocima o poslednjoj tranši obećane finansijske pomoći biti postignut.”Predlog koji su kreditori predstavili u sredu, predstavlja neprijatno iznenađenje”, rekao je Cipras i da takvo “iznenađenje” Grčka ne može da prihvati.

“Grčki narod govori da ne treba odustati od realnih zahteva”, naveo je grčki premijer ocenjujući da su predložene mere “apsurdne”. Cipras je rekao da pored tih velikih razlika postoji i velika nada u postizanje sporazuma s kreditorima.

Vlada u Atini je juče zatražila i dobila odobrenje da sva četiri obroka junske rate otplate kredita MMF-u u iznosu od ukupno 1,6 milijardi evra isplati odjednom, poslednjeg dana juna.

Prva rata je trebalo da bude plaćena danas, i zahtev za odlaganje je podstakao strahovanje da je finansijska situacija Grče još gora nego što se mislilo.

Atina treba da sprovede reforme kako bi dobila poslednju tranšu pomoći od 7,1 milijardi evra i izbegla bankrot.

slobodnaevropa.org

Tagovi:
tačno.net
Autor 6.6.2015. u 10:05