Članice UN-a nisu usvojile rezoluciju o Siriji

tačno.net
Autor 28.8.2013. u 18:45

Članice UN-a nisu usvojile rezoluciju o Siriji

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN nisu danas uspjele da postignu dogovor o britanskom prijedlogu rezolucije kojim bi bila odobrena upotreba vojne sile protiv Sirije.

Da je nacrt rezolucije stavljen na glasanje, Rusija i Kina bi gotovo sigurno stavile veto na njega, pošto su blokirale i prethodne pokušaje da se sankcioniše režim predsjednika Bashara al-Assada, navodi AP.

Nakon višesatnog sastanka ambasadora u sjedištu UN, nacrt rezolucije je vraćen vladama njihovih zemalja na konsultacije, naveo je jedan zapadni diplomata koji nije želio da bude imenovan.

On je dodao da je Rusija ponovila svoje primjedbe na međunarodnu intervenciju u Siriji.

Predstavnici Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD održali su ranije danas razgovore o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN čiji je prijedlog sačinila Britanija, a kojom bi bila omogućena vojna akcija protiv sirijskog predsjednika, saopćile su diplomate.

Predstavnici zemalja UN održali su raspravu iza zatvorenih vrata o rezoluciji nakon što je u blizini Damaska, navodno, upotrijebljeno hemijsko oružje prošle sedmice kada je poginulo više stotina ljudi, prenosi AFP.

Britanija želi da rezolucija omogući “sve neophodne mjere zaštite civila” što bi moglo da znači i vojnu akciju.

Rusija se žestoko protivi da UN podrže akciju koja je, kako smatraju ruske vlasti, potez Zapada da se svrgne Assad, navodi AFP.

Rusija smatra da bi Vijeće trebalo da sačeka da inspektori UN završe istragu o hemijskom oružju u Siriji prije nego što bilo šta odluče.

Rasmussen o dokazima

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen u srijedu je izjavio da informacije iz više izvora ukazuju na to da su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada odgovorne za upotrebu hemijskog oružja u napadima u Siriji prošle sedmice.

Rasmussen je nakon sastanka ambasadora NATO-a u Briselu rekao da je svaka upotreba hemijskog oružja “neprihvatljiva i ne može da prođe bez odgovora”, ali nije naveo kakav bi taj odgovor trebalo da bude, prenio je Reuters.

“Ovdje se radi o očitom kršenju međunarodnih normi i prakse. Odgovorni za to moraju da budu privedeni pravdi”, istakao je Rasmussen i dodao da će NATO “pomno pratiti” situaciju u Siriji.

Sirijski premijer Wael al-Halqi je u srijedu izjavio da će njegova zemlja, u slučaju da dođe do vojne intervencije međunarodne zajednice, postati “groblje osvajača”.

Al-Halqi je u izjavi za sirijsku državnu televiziju upozorio: “Sirija će iznenaditi agresore onako kako ih je iznenadila i tokom ‘Jomkipurskog rata’ 1973. godine, kada su Sirijci i Egipćani iznenada napali Izrael i biće grobnica osvajača”, prenijela je agencija AFP.

Premijer Sirije je također optužio zapadne zemlje da “izmišljaju” izgovore za vojnu intervenciju protiv Sirije, kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja režima predsjednika Bashara al-Assada tokom napada u blizini Damaska prošle sedmice.

“Zapadne zemlje, na čelu sa SAD-om, izmišljaju lažne scenarije i izgovore da bi vojno intervenirali u Siriji”, rekao je al-Halqi.

Vojna intervencija protiv Sirije “bila bi katastrofa za regiju”, upozorio je u srijedu iranski vrhovni vođa Ali Khamenei.

Tokom susreta sa članovima Vlade, Khamenei je kazao da je “regija bure baruta i ne može se predvidjeti budućnost” u slučaju vojnog udara na režim u Damasku.

Američki potpredsjednik Joe Biden ranije je izjavio je da je sirijska Vlada odgovorna za napad hemijskim oružjem na civile.

“Nema sumnje o tome ko je odgovoran za to užasno korištenje hemijskog oružja u Siriji – sirijski režim”, rekao je Biden u govoru veteranima Američke legije u Houstonu.

“Oni koji koriste hemijsko oružje protiv muškaraca, žena i djece koji se ne mogu braniti, trebaju i moraju se smatrati odgovornima”, rekao je Biden.

Nastavljena UN-ova istraga

Istražitelji Ujedinjenih naroda danas u Ghouti razgovaraju sa preživjelima nakon prošlosedmičnog napada u kojem je, prema tvrdnjama Ljekara bez granica, ubijeno 355 ljudi.

Američki mediji, bez izuzetka, javljaju da bi u četvrtak moglo doći do ograničenog, trodnevnog zračnog napada u Siriji. Nijedan medij nije imenovao izvore, navodno iz američke administracije.

The Cable i CBS javljaju da su dužnosnici sirijskog Ministarstva odbrane, nekoliko sati nakon napada istočno od Damaska, imali nekoliko dramatičnih telefonskih razgovora s čelnikom jedinice sirijske vojske koja je navodno ispalila granate sa smrtonosnim hemijskim supstancama. Kako se navodi, američke obavještajne službe prisluškivale su te razgovore, javlja reporter Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Njemački časopis Focus objavio je da su Izraelci presreli razgovore među visoko rangiranim dužnosnicima sirijske Vlade o navodnom hemijskom napadu.

Izraelski radio Channel 2 je objavio da je rakete, koje su sadržavale hemijski otrov, ispalila 155. brigada Četvrte oklopne divizije sirijske vojske, koja je pod zapovjedništvom Mahera Assada, brata sirijskog predsjednika.

Glasnogovornik Izraelske ambasade u Washingtonu je odbio komentirati ove navode.

“Američke obavještajne službe odavno su povezane s izraelskim obavještajcima kada je Sirija u pitanju i to nije neka velika tajna. Izraelci imaju mnogo više agenata koji govore arapski jezik nego američke špijunske službe.  Neki od bivših američkih obavještajaca, stručnjaka za Bliski istok, izražavaju skepticizam oko informacija da su Izraelci presreli sirijske razgovore o kemijskom napadu uz obrazloženje da nije pametno objavljivati da Izrael ima mogućnosti špijunirati visoke sirijske vojne i Vladine dužnosnike”, javlja Puljić.

“Ako se, ipak, pokaže da je istina da su Izraelci špijunirali Sirijce, ostaje pitanje je li američka obavještajna zajednica koristila te podatke i hoće li i na temelju tih informacija američka donjeti odluku o eventualnim napadima na Siriju.”

aljazeera

tačno.net
Autor 28.8.2013. u 18:45