Corona kriza: Gospodarski mudraci očekuju pad konjukture od 6,5 posto

Henning Jauernig
Autor 23.6.2020. u 13:26

Corona kriza: Gospodarski mudraci očekuju pad konjukture od 6,5 posto

 Cijevi za kanalizaciju na skladištu u Saskoj – Foto: Jens Wolf/ dpa

Njemačka se kreće prema najtežoj recesiji od Drugog svjetskog rata. Za sljedeću godinu stručnjaci očekuju značajan oporavak.

Piše: Henning Jauernig/DPA  23.06.2020

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Stručni savjet za procjenu sveukupnog gospodarskog razvoja u Njemačkoj računa u ovoj godini sa padom konjukture od 6,5 posto. „Pandemija Corone će vjerovatno prouzrokovati najveći pad njemačkog gospodarstva od postojanja Savezne republike Njemačke“, kazao je predsjednik takozvanih gospodarskih mudraca, Lars Feld. U svjetskoj gospodarskoj i finansijskoj krizi 2009. njemački BDP pao je za 5,7 posto.

Od ljeta bi se mogao uspostaviti postepeni oporavak tako da bi gospodarstvo u 2021. opet raslo za 4,9 posto.

Savjet stručnjaka uzeo je krajem marta kao najvjerovatniji scenario da će biti lockdown od pet tjedana a nakon toga će se ublažiti mjere ograničenja za preduzeća kao i potrošače. Za ovaj slučaj gremijum je polazio od toga da će njemački BDP u tekućoj godini pasti za 2,8 posto. Za najgoru varijantu gospodarski mudraci su pretpostavili pad od 5,4 posto.

 „Lockdown jw trajao duže od očekivanog“

Međutim dogodilo se gore od očekivanog: Industrijska proizvodnja pala je na najniži nivo u posljednjih 20 godina a izvozno gospodarstvo je u proljeće doživjelo istorijsku krizu. Domaći turizam je došao skoro do dna, ugostiteljstvo se bori, prema procjeni udruženja u branši, za preživljavanje. Neki ekonomisti računaju za cijelu godina sa značajnim porastom stečaja.

Predsjednik savjeta, Lars Feld, najavio je već krajem maja reviziju prognoze. „Lockdown je trajao duže i vanjsko gospodarstvo je tvrđe pogođeno od očekivanog. Prije svega u pogledu na SAD bili smo previše optimistični“, rekao je nedavno profesor ekonomije iz Freiburga.

Kao i drugi stručnjaci i gospodarski mudraci polaze od toga da će najveće gospodarstvo Evrope, nakon teške recesije, već u slijedećoj godini opet rasti. Za 2021. savjet prognozira rast od 4,9 posto. Najranije 2022. učinak njemačkog gospodarstva mogao bi, prema procjeni gremija, opet biti na nivou koji je imao prije pandemije.

spiegel.de

Henning Jauernig
Autor 23.6.2020. u 13:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija