Čovjek koji bi mogao okončati američku krizu

tačno.net
Autor 9.10.2013. u 07:23

Čovjek koji bi mogao okončati američku krizu

Vlada je već blokirana, a SAD sve su bliže bankrotu. Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac John Boehner, ima moć da deblokira stvar, ali i dalje tvrdoglavo ne čini ništa. Mnogi se pitaju: zašto?

U razgovoru za emisiju “This Week”, na američkoj TV mreži ABC, John Andrew Boehner je za sebe rekao da je “razuman čovjek”. Odgovorio je tako na stavove demokrata, predsjednika, pa čak i nekih kolega iz republikanskih redova, da je Boehner odgovoran za blokadu države. I još k tomu da rizikuje bankrot samo zato da barem djelimično smiri radikale u svojim redovima.

Sve u svemu, tokom javnog natupa, Boehner je pokazao da djeluje suprotno od onoga što za sebe tvrdi. Postupa kao potpuno nerazuman čovjek, kažu njegovi kritičari.

Činjenica je da Boehner drži važne konce u rukama. On u svakom  trenutku može Parlament pozvati na glasanje. Onda bi zastupnici odlučili o tome hoće li blokada biti obustavljena, odnosno osigurati Vladi dalje finansiranje.

Izvjesno je da bi tada demokrati s barem još 25 umjerenih republikanaca razbili blokadu, a 800.000 zaposlenika federalnih institucija mogli bi se vratiti na posao. Toga je svjestan i  Boehner koji to neće dopustiti tako dugo dok predsjednik Barack Obama i njegovi demokrati ne odgovore na zahtjev republikanaca da se Obamacare odgodi.

Ni gornju granicu zaduženja, koju će zemlja doseći 17.oktobra neće Boehner povećati bez protuusluge. Najavio je to riječima: “Rekao sam predsjedniku, ali on ne želi sa mnom razgovarati!” U Bijeloj kući, međutim kažu: “Nisu pregovori ako vam je pištolj uperen u čelo!”.

U prijevodu: Boehner mora prestati s prijetnjama, ukinuti blokadu, povećati stopu ograničenja bez traženja protuusluge. Tek, i samo tada, može se pregovarati o budžetu, kažu u Obaminom krugu. Pitanje je sada ko će se prvi povući, ili ko će prvi povući obarač?

Boehner je izložen žestokim kritikama. Barack Obama ga “napada” iz dana u dan. Čak i kad ode uzeti sendvič, predsjednik ne zaboravlja spomenuti ko je odgovoran za nered: Boehner.

Je li moguć kompromis?

Anketa ABC-a pokazala je da 70 posto ispitanika negativno ocjenjuje ulogu republikanaca u budžetskom sporu. Čak i republikanski stratezi strahuju da neće dobiti većinu na predstojećim izborima za Kongres (2014. godine). Bude li tako, sigurno je da će John Boehner morati platiti cijenu i podnijeti ostavku na mjesto predsjedavajućeg.

To bi onda od njega napravilo jednu tragičnu figuru, jer on nije desničarski populista, nego konzervativni pragmatičar, koji je u 20 godina karijere napravio nebrojene kompromise s demokratima u Kongresu. Dijete iz skromne porodice malog američkog grada, odrastao s jedanaestoro braće i sestara, sam je finansirao svoje studije.

Kad je prije tri godine izabran za najmoćniju funkciju predsjedavajućeg Zastupničkog doma Kongresa SAD, Boehner je plakao. Vrlo rijetko je bježao od dogovora s parlamentarcima iz Demokratske partije. Ali nakon ljetnje pauze u radu parlamenta, sve se promijenilo.

Desno krilo pojačava pritisak, mobiliziraju moćne grupe donatora. John Boehner kapitulirao je 18. septembra. Raniji stav da je Obamin prijedlog zdravstvenog osiguranja “zakonit zahtjev”, povlači nazivajući ga totalnim fijaskom. Od tada stoji prijetnja: ili blokada Vlade i bankrot države, ili se Obamacare zaustavlja.

Prvi dio prijetnje se ostvario – blokada traje već drugu sedmicu. Je li moguć kompromis, zabrinuto se pitaju ne samo analitičari, nego i građani? I nagađaju: Možda jeste uoči samog isteka zadnjeg termina – 17. oktobra. Možda da u isto vrijeme odblokiraju Vladu i odobre nova zaduženja? Bez traženja protuusluge u vidu Obaminog zdravstvenog osiguranja?

Navukao bi na sebe bijes Tae partije, ali bi si barem otvorio vrata za razgovor s predsjednikom. Je li ovaj scenarij vjerovatan, pitanje je trenutno bez odgovora, ali barem postoji nada.

slobodnaevropa

tačno.net
Autor 9.10.2013. u 07:23