Crna strana Brazila: Specijalci u punoj spremi suzavcem i dimnim bombama na siromašne građane

tačno.net
Autor 13.6.2014. u 09:58

Crna strana Brazila: Specijalci u punoj spremi suzavcem i dimnim bombama na siromašne građane

Dok su oči cijelog svijeta bile uprte u otvaranje Mundijala i prvu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstava između Hrvatske i Brazila, na ulicama najmanje četiri brazilska grada nezadovoljni i siromašni građani su prosvjedovali.

 

Na ulicama Rio de Janeira tijekom ceremonije otvaranja 20. Svjetskog nogometnog prvenstva razbijali su izloge i automobile ulicama Rio de Janeira, ali ih je policija uspjela smiriti.  Prosvjedi su nastavljeni i za vrijeme trajanja utakmice, ali tada nije bilo nasilja, javlja Patria.

U Sao Paolu, samo nekoliko sati prije otvaranja Svjetskog prvenstva došlo je do sukoba policije i prosvjednika. Policija je na prosvjednike bacala suzavac i dimne bombe te ih rastjerala i tako spriječila daljnje okupljanje nezadovoljnih građana.

No, nekoliko sati kasnije prosvjednici su se pregrupirali i ohrabrili pa su se opet sukobili s policijom. Gađali su policajce kamenjem i palili smeće, a pokušali su i presjeći najvažniju prometnicu koja vodi Corinthias Arene. Najmanje jedan prosvjednik je uhićen, piše danas Reuters, a među ozlijeđenima su i novinari.

Zašto prosvjeduju?

Siromašni Brazilci bijesni su što se na Svjetsko prvenstvo potrošilo više od 11 milijardi dolara, dok u isto vrijeme ništa u državi ne funkcionira. Političar smatraju pak kako će imati koristi od SP-a jer očekuju preko 800 tisuća turista.

index.hr

tačno.net
Autor 13.6.2014. u 09:58