Crnokošuljaši na granici, Slovenija na nogama: Talijanski neofašisti marširaju Gorizijom

tačno.net
Autor 23.5.2015. u 10:43

Crnokošuljaši na granici, Slovenija na nogama: Talijanski neofašisti marširaju Gorizijom

Najmoćnija talijanska fašistička organizacija CasaPound obilježava 100. obljetnicu talijanskog ulaska u Prvi svjetski rat. Talijanske vlasti nisu zabranile današnji marš

Primorska, ali i cijela Slovenija, na nogama je zbog za danas najavljenog marša talijanskih neofašista u Goriziji, na samoj talijansko-slovenskoj granici. Neofašistički marš u zasad nepoznato vrijeme organizira najveća i najmoćnija talijanska fašistička organizacija CasaPound (naziv je dobila po Ezri Poundu, američkom pjesniku koji nije skrivao svoju privrženost fašističkoj ideologiji), koja njime želi obilježiti 100. obljetnicu talijanskog ulaska u Prvi svjetski rat. Taj rat talijanski neofašisti slave kao veliku pobjedu, jer je nakon njega – zahvaljujući Londonskom ugovoru iz 1915. godine, što ga je Kraljevina Italija u tajnosti sklopila sa silama Antante – Italiji pripojen i velik dio istočne obale Jadrana, nastanjen slovenskim i hrvatskim stanovništvom.

Iako je djelovanje skupine CasaPound u Italiji zabranjeno, talijanske vlasti nisu zabranile današnji marš, na kojem se očekuje čak 2.500 neofašista, koji informacije razmjenjuju putem društvenih mreža. Plakat koji poziva na današnje okupljanje u Goriziji objavljen je na stranici organizacije CasaPound na Facebooku.

Silna ogorčenost

U susjednoj Novoj Gorici, cijeloj Primorskoj, baš kao i u cijeloj Sloveniji, vlada silna ogorčenost zbog najavljenog marša neofašista. Na slovenskoj strani, naime, smatraju da takav marš dovodi u pitanje temeljne europske vrijednosti i načela Europske unije. U trenutku kada cijela Europa slavi 70. obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom, fašizam ponovo sve bezobzirnije pokazuje svoje pravo lice, ovaj put upravo u kraju koji je najviše trpio u godinama nakon Prvog svjetskog rata, pod talijanskim fašizmom, kada je u pripojenim krajevima provođen brutalan teror nad slavenskim stanovništvom.

Posebno su ogorčeni slovenski antifašisti. »Današnji marš talijanskih fašista u Goriziji dokazuje da fašizam očito još nije poražen i  da opet opasno diže glavu. To najbolje znamo mi Primorci, koje je fašizam porobio, mučio, oduzeo nam identitet, ukidao slovenski jezik i škole, zatvarao, palio nam kuće i ubijao nas. Nama Primorcima antifašizam je zato u krvi i stoga od slovenske vlade i ministarstva vanjskih poslova zahtijevamo da talijansku vladu pozove da najavljeni marš fašista u Goriziji zabrani«, stoji u zajedničkoj izjavi koparskih antifašista, Združene ljevice i društva TIGR, koje njeguje tradiciju istoimene prve antifašističke organizacije u Europi, koja se još dvadesetih i tridesetih godina oružjem borila protiv talijanskog fašizma u Trstu i okolici.

Slovenske antifašiste marš neofašista u njihovom dvorištu posebno zabrinjava, s obzirom na to da je nedavno, i to povodom Dana sjećanja koji se u Italiji obilježava 10. veljače u spomen na fojbe i egzodus Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije nakon Drugog svjetskog rata, talijanska vlada odlikovala i 300 fašista zloglasne Salske republike, među kojima je bilo i šest dokumentiranih ratnih zločinaca, koji su u obrazloženju odluke prikazani kao žrtve partizana.

Velika provokacija

Iako je slovensko ministarstvo vanjskih poslova povodom kontroverzne odluke o odlikovanjima fašistima od talijanske vlade zatražila objašnjenje, pozvavši na razgovor talijansku veleposlanicu u Ljubljani, povodom današnjeg marša u Goriziji zasad neće poduzeti ništa, ali će pozorno pratiti današnje događaje u Goriziji. U sjedištu slovenske diplomacije, naime, okupljanje neofašista stavljaju u kontekst akcija krajnje desnice, kojima se ne izražavaju službena stajališta talijanske vlade, pa još nema razloga za izravnu reakciju.

Takav stav, čini se, ne dijeli slovenski premijer Miro Cerar, koji je jučer iz Rige, gdje sudjeluje na europskom summitu Istočnog partnerstva, poručio da je riječ »o provokaciji, i to velikoj« te da bi ministarstvo vanjskih poslova trebalo »oštro reagirati«, jer se radi o »posve neprihvatljivoj i nedopustivoj demonstraciji«.

Dolaskom neofašista u Primorsku nisu uznemireni samo Slovenci, nego i Talijani, i to svi osim najzadrtijih ekstremnih desničara i neofašista. Tamošnje antifašističke organizacije pripremaju za danas u Goriziji antifašistički protuprosvjed, kojem će se pridružiti i antifašisti iz slovenskog dijela Primorske. Napetost dodatno povećava činjenica da se marš neofašista održava dan uoči dolaska novog talijanskog predsjednika Sergija Mattarelle. I Mattarella, naime, iako uvjereni antifašist, upravo u Goriziji želi evocirati uspomenu na dan kada se Italija pridružila Antanti.

novilist.hr

tačno.net
Autor 23.5.2015. u 10:43