Crvene Brigade najavile ponovno formiranje: “svanula je zora nove revolucije i oružane borbe

Autor 28.5.2012. u 17:58

Crvene Brigade najavile ponovno formiranje: “svanula je zora nove revolucije i oružane borbe

Svega nekoliko dana nakon što je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano upozorio da bi se zemlja mogla ponovno naći u turbulentnom političkom nasilju kakvo je trajalo za vrijeme 70-ih godina u Italiji, oglasila se i sama organizacija koje je obilježila te godine. U pismu koje je stiglo na redakciju lista “Il Giornale in Milan”, koji je inače u vlasništvu brata bivšeg premijera Berlusconija, oglasile su se Crvene Brigade (“Brigate Rosse”) – militantna radikalna ljevičarska organizacija koja je bila u epicentru mnogih političkih nasilnih sukoba za vrijeme 70-ih i 80-ih godina. U navodnom pismu Crvene Brigade pozivaju na nove napade protiv političara i bankara, prenosi Reuters.

Nitko još nije potvrdio da li su pisma autentična, no, novinska agencija ANSA prošlog tjedna je također dobila pismo od Crvenih Brigada u kojem iste osporavaju da imaju ikakve veze s bombaškim napadom na talijansku školu u kojem je stradala jedna mlada djevojka. U pismu se za bombaški napad proziva “fašistička država”, navodno pismo od Crvenih Brigada također ističe kako je napad izveden kako bi se “unio strah među gnjevne mase”.

Skupina Crvene Brigade odgovorna je za niz napada 70-ih godina, 1978. od strane Crvenih Brigada otet je premijer Aldo Moro, nakon više dana u zatočeništvu na kraju je ubijen. Skupina se ponovno formirala nekoliko puta. 2002. ubili su vladinog savjetnika Marca Biagija, prenosi Reuters.

U pismu se, između ostaloga, navodi: “Svjesni smo povijesnog trenutku, kolapsiraju zidovi ideologije, no, u isto vrijeme gledamo socijalni kaos koji u ovom trenutku stvara kapitalizam i imperijalizam. Novi i stari gospodari iskoristili su trenutak slabosti masa i uništili sva prava za koja su se radnici izborili i nametnuli nam još snažnije izrabljivanje. Neka nam to posluži kao lekcija. Vjerujemo kako je vrijeme da se nastavi oružana borba za oslobođenje naroda od stiska kapitalizma i diktature kapitala. Naučili smo mnogo iz povijesnih lekcija, imamo nove ideje i nove načine komunikacije, ali ciljevi su i dalje isti. Ovog puta borba se vdi iz naroda za narod !”, prenosi talijanski list il Fatto Quotidiano.

U pismu se također kao “najveći fašist” i zaštitnik kapitalizma navodi aktualni premijer Mario Monti.

Autor 28.5.2012. u 17:58