Dan akcije i solidarnosti – masovni prosvjedi i štrajkovi diljem EU

Autor 14.11.2012. u 10:36

Dan akcije i solidarnosti – masovni prosvjedi i štrajkovi diljem EU

Danas će se diljem Europske unije održati masovni prosvjedi i štrajkovi protiv mjera štednje, a sve pod nazivom “Dan akcije i solidarnosti”, prenosi BBC. U organizaciji sudjeluje oko 40 skupina iz 23 zemlje koje pozivaju državnike na napuštanje oštrih protukriznih mjera.

“Mjere štednje su slijepa ulica i moraju biti zaustavljene”, poručila je u priopćenju Europska konfederacija sindikata (ETUC) koja je pokrenula akciju. Štrajkovi su najavljeni u Španjolskoj, Grčkoj, Portugalu i Italiji, a prosvjedi se očekuju i u Belgiji, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i još nekim istočnim državama članicama. Očekuje se da će događanja odgoditi brojne zrakoplovne i željezničke linije. U Madridu su podzemna željeznica i gradska čistoća već prestale raditi.

U Španjolskoj i Portugalu prosvjedi su počeli u ponoć po lokalnom vremenu, a u Malagi je već došlo do sukoba prosvjednika s policijom. U Italiji se očekuje četverosatni opći štrajk koji uključuje i prometne radnike. Današnja događanja za Grčku bit će pak već treći veliki prosvjed u dva mjeseca. Ta je članica Europske unije zasigurno u najtežem stanju što se tiče krize i pratećih mjera štednje – država mora uvesti niz rezova na području plaća i mirovina te reformirati tržište rada kako bi primila novčanu pomoć MMF-a i EU od 31,5 milijardi eura i izbjegla bankrot.

Agencija VLM

Autor 14.11.2012. u 10:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija