Dan Evrope u znaku budućnosti, ali i pandemije

tačno.net
Autor 8.5.2021. u 09:06

Dan Evrope u znaku budućnosti, ali i pandemije

foto: reporter/pixabay

Proslava 9. maja kao Dana Evrope obilježava se širom Evropske unije od 2008. godine, a od 2019. godine je 9. maj postao i zvanični državni praznik u Luksemburgu.

Evropska unija će i ovog 9. maja obilježiti Dan Evrope, kojim se slavi mir i jedinstvo na evropskom kontinentu.

Kao i prošle godine, mjere za suzbijanje pandemije izmijenile su tradicionalnan način obilježavanja Dana Evrope u sjedištu EU-a u Briselu.

Nekadašnja Otvorena vrata EU institucija, kada su građani mogli obići sva mjesta političkog odlučivanja, koja najčešće viđaju samo na vijestima, ove godine zamijenile su virtualne ture Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom i Vijećem EU-a, prenosi Tanjug.

Za građane su, tokom “Evropske sedmice”, čija je kulminacija 9. maja, preko interneta organizirane radionice, razgovori s predstavnicima EU-a, interaktivni kvizovi i druge aktivnosti u cilju njihovog bližeg upoznavanja s politikama i sistemom odlučivanja unutar EU-a, ali i u cilju boljeg upoznavanja različitih država i regija koji čine Uniju.

Inauguralna konferencija

Specifičnost ovogodišnjeg obilježavanja Dana Evrope je i organizacija prvog događaja u okviru Konferencije o budućnosti Evrope.

Inauguralna konferencija, koja bi trebala označiti početak široke debate o sagledavanju srednjoročne i dugoročne budućnost EU-a i reformi koje treba preduzeti u njenim politikama i institucije, bit će održana 9. maja u EP-u, uz prisustvo vodećih zvaničnika EU-a.

Namjera je da Konferencija tokom naredne dvije godine u debatu kojim pravcem će se razvijati i kretati EU uključi kako građane EU-a, posebno mlade, tako i predstavnike EU institucija.

Debate o vizijama budućnosti

Postoje pozivi da se i zemlje kandidati za članstvo u EU uključe u debate o vizijama budućnosti zajedničke kuće.

Evropska unija je 1985. godine počela slaviti Dan Evrope, u znak sjećanja na Šumanovu deklaraciju iz 1950. godine, koja je predložila udruživanje francuske i zapadnonemačke industrije uglja i čelika, što je dovelo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, prve Evropske zajednice, osnovane 18. aprila 1951. godine.

Proslava 9. maja kao Dana Evrope obilježava se širom EU-a od 2008. godine, a od 2019. godine je 9. maj postao i zvanični državni praznik u Luksemburgu.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor 8.5.2021. u 09:06