Dan kada je Pariz zanijemio: Francuska odaje počast žrtvama napada na Charlie Hebdo magazin

tačno.net
Autor 7.1.2016. u 10:10

Dan kada je Pariz zanijemio: Francuska odaje počast žrtvama napada na Charlie Hebdo magazin

Francuska se danas prisjeća žrtava prošlogodišnjeg napada na radnike magazina Charlie Hebdo u kojem je ubijeno 12 osoba. Napad se dogodio 7. januara 2015. godine, a odgovornost su preuzeli ljudi koji tvrde da su podružnica Al Kaide s Arabijskog poluotoka.

Građani Pariza odat će počast žrtvama, a bit će otkrivene i komemorativne ploče na mjestima pucnjave. U subotu će biti zasađeno drvo hrasta – “Drvo sjećanja” na Trgu Republike u okviru ceremonije kojoj će prisustvovati i francuski predsjednik Francois Holland.

Tog kobnog dana prije godinu dana Parižani su zanijemili, kao i cijeli svijet. Naoružani napadači počeli su pucati po radnicima redakcije satiričnog časopisa, a među ubijenim su bili i glavni urednik Stephane Charbonnier te crtači Wolinski i Tignou.

Pokrenuta je masovna potraga koja je također bila krvava. Said i Cherif Kouachi, rođeni Francuzi, identifikovani su kao napadači. Pronađeni su i ubijeni 9. januara. U potjeri je ubijena i jedna policajka.

Novinari cijelog svijeta solidarisali su se s Charliem Hebdoom i na pola sata promijenili naslovnice svojih portala u kojima osuđuju taj napad. Solidarisao se i cijeli svijet pa su mnogi nosili majice, kape i ostale rekvizite te postavljali hashtag JuSuisCharlie.

U petak je, uredbom Vlade, žrtvama napada u januaru posthumno dodijeljeno najveće francusko priznanje Legija časti.

Povodom godišnjice, časopis je objavio naslovnicu koja je izazvala burne reakcije Vatikana, a na kojoj se nalazi čovjek s bradom koji predstavlja Boga s kalašnjikovom i masonskim okom u piramidi uz natpis: “Godina je prošla: Ubica je još tamo negdje”.

klix.ba

tačno.net
Autor 7.1.2016. u 10:10