Dan plodnosti – ili kako podstaći žene da (ne) zatrudne

tačno.net
Autor 24.9.2016. u 19:11

Dan plodnosti – ili kako podstaći žene da (ne) zatrudne

I dok su stručnjaci 22. septembra raspravljali o tome kako podstaći djevojke da zatrudne, a italijanska vlada se pravila da pored nekoliko loših postera, sve drugo u državi štima, mlade Italijanke i Italijani organizirali su na ulicama glavnih gradova proteste pod nazivom “FertilityFake”, kako bi dokazali političarima da njima ne trebaju informacije o reproduktivnom zdravlju, već posao, sigurnost i vjera u bolje sutra. “Čekam posao”, “Čekam platu”, “Čekam socijalnu pomoć”, neki su od transparenata koji ukazuju da za mlade vrijeme ne teče, već da je ono potpuno stalo. 

Napisala: Anida Sokol

Dvadeset i drugog septembra 2016. Italija slavi svoj prvi Fertility Day –  nacionalni dan reproduktivnog zdravlja. U Rimu, Bolonji, Padovi i Cataniji eksperti, doktori, naučnici, članovi raznih udruženja i novinari raspravljaju o ovom “nacionalnom blagu” i njegovoj zaštiti. Govori se o umjetnoj oplodnji, o liječenju oboljenja koja mogu utjecati na plodnost, o pravilnom ponašanju koje bi smanjilo faktore rizika i natjeralo “lijene” Italijanke da zatrudne i tako spase državu od apokalipse nataliteta. Ministarstvo zdravlja Italije savjetuje ženama da zatrudne prije 35. godine, ne samo kako bi ostvarile lakšu i zdraviju trudnoću, već imale vremena za drugo, pa čak i treće dijete. Neophodno je, upozoravaju, voditi pravilan način života – ne konzumirati alkohol i cigarete, ne ljenčariti, te skinuti taj omraženi višak kilograma.

Sve bi se ovo moglo uklopiti u neku orvelijansku priču u kojoj država upravlja reproduktivnim radom građana, određuje pravo vrijeme za prvi potomak i njihov broj i u fašističku teoriju o “pokornim ženama i dobrim majkama”, reproduktivnim mašinama za dobrobit cjelokupne nacije. Za jednu demokratsku državu s dugom historijom feminističkog pokreta i s nedavno usvojenim zakonom o istospolnim zajednicama čitava kampanja je potpuno neprimjerena, uvredljiva i ne uzima u obzir pravo na slobodan izbor i sve ekonomske i socijalne probleme s kojima se Italijanke danas suočavaju, a koji se prvenstveno odnose na nezaposlenost i nesigurnu budućnost.

Nacionalni plan za plodnost

Fertility Day je dio Nacionalnog plana za plodnost s kojim Ministarstvo zdravlja Italije namjerava riješiti problem velikog pada nataliteta u zemlji, u kojoj je 2015. bila rekordna godina po niskom broju novorođenih, svega 488.000, što je upola manje u odnosu na baby boom iz 1960-ih. Na 137 stranica teksta, Savjetodavni odbor za zaštitu i svijest o plodnosti i za prevenciju uzroka neplodnosti, sačinjen od univerzitetskih profesora i stručnjaka, analizirao je stanje u zemlji, te izradio jedan ambiciozan plan s ciljem da se održi “welfare” i spriječi da do 2050. neaktivnog stanovništva bude 84% u odnosu na aktivno. Trend pada nataliteta, kojeg dijeli čitava Evropa, praćen je porastom broja onih koji pripadaju trećoj ili četvrtoj životnoj dobi – u Italiji taj postotak je najveći u Evropskoj uniji – i dužim životnim vijekom, koji je u 2013. bio 84.6 godina za žene i 79.8 za muškarce. Žene sve češće “odgađaju” prvo dijete – sve je veći broj četrdesetogodišnjakinja koje po prvi put postaju majke, a sve manje trudnica ispod 24. Od jedne velike porodice, preko porodice s jednim djetetom, danas se došlo do porodica s jednim roditeljem, te je 2013. godine 25.9% djece rođeno u vanbračnim zajednicama. Među mladima rašireno je, kako stoji u tekstu, i jedno “narcističko povlačenje u vlastitu ličnost i vlastite projekte”, kojeg stručnjaci, ne spominjujući tešku konkurenciju na tržištu rada, definišu kao ulaganje u privatna i profesionalna ostvarenja i ekonomsku nezavisnost. Mladi se nalaze u jednoj “produženoj adolescenciji” – zbog ekonomske situacije, ali i “gubitka vrijednosti” mnogo kasnije se osamostaljuju, pojedini i u 35. godini, te odgađaju ulogu roditelja i odgovornosti koje ona nosi. Naročito kod žena, zaključuju, “u krizi su modeli tradicionalne identifikacije”, kod njih je prisutan jedan sukob između ekonomske nezavisnosti i majčinstva. Ukratko, u ovoj narcisoidnosti, žene bi bile i majke i biznismenke, ali ne znaju šta bi prije.

Članovi savjetodavnog odbora priznaju ulogu ekonomske krize u padu nataliteta i činjenicu da buduće majke teže pronalaze posao, ali ne ulaze dublje u analizu tih problema, te svu kampanju usmjeravaju na žene, a ne na njihove poslodavce. Tako naprimjer u tekstu se navodi da je paradoksalno da majčinstvo nema nikakvu vrijednost na tržištu rada i ne može se navesti u biografiji (npr. radno iskustvo – 18 godina konstantne brige o djetetu), te se više cijeni volontiranje u nekoj stranoj organizaciji, nego, recimo, vještine koje jedna majka stiče brinući o djetetu s posebnim potrebama. Ne navodi se problem neadekvatne socijalne zaštite, niti činjenica da su poslodavci ti koji bi trebali mijenjati svijest, a ne majke. Pored toga, u analizi potpuno su isključeni oni koji ne pripadaju tradicionalnim italijanskim društvenim kalupima, žene koje ne žele imati djecu, LGBTIQ osobe, ali i strankinje, kod kojih je zabilježen porast nataliteta (u 2013. od 514.308 rođenih u Italiji 20% su djeca strankinja) što italijanska vlada uopšte ne uzima u obzir kao moguće buduće demografsko rješenje.

Ljepota ne poznaje godine, ali plodnost da

I umjesto da se usredotoče na ekonomske probleme i veliku nezaposlenost, koja kod mladih iznosi 35%, italijanska vlada, na čelu s ministricom zdravstva Beatrice Lorenzin, odlučila je usmjeriti svoje snage i resurse na jednu veliku promotivnu kampanju, te putem društvenih mreža, medija, bolnica, apoteka i škola informisati građane i građanke o plodnosti i podstaći ih na što veću reprodukciju. Pod tepih je gurnula neuspješnu reformu rada, ozloglašen Jobs Act, intenzivan i konstantan odliv mozgova, naročito prema Engleskoj i Australiji, korupciju, nepotizam i praksu zapošljavanja podobnih, a ne sposobnih, zbog čega, recimo, većina italijanskih naučnika priznanja dobija na stranim univerzitetima jer na domaćim ne mogu naći mjesto.

Od prvih promotivnih materijala za Dan plodnosi sve je, međutim, krenulo nizbrdo. Krajem avgusta Ministarstvo zdravlja je objavilo dvanaest plakata s natpisima i fotografijama koje simbolično upozoravaju žene da im vrijeme teče, nakon čega su društvene mreže preplavili burni komentari. “Ljepota ne poznaje godine, ali plodnost da”, natpis s plakata na kojem djevojka u jednoj ruci drži pješčani sat, dok joj je druga na stomaku, dobio je najoštrije kritike. Nezadovoljne Italijanke su uzvratile da nisu “hodajući inkubatori” i da mnoge bi i voljele imati djeca, ali da zbog loše vladine politike ne mogu sebi priuštiti taj luksuz. “Moja trudnoća traje duže od ugovora”, i “Dijete je na neodređeno vrijeme, moj ugovor ne”, samo su neki od natpisa koje je mreža aktivista Act objavila s ciljem ukaže na licemjerstvo vlade, zajedno s nizom tekstova i analiza koji upućuju na veliku nezaposlenost žena, na neadekvatnu socijalnu zaštitu za majke i djecu, niske plate i kratkoročne ugovore.

“Fertility Day je uvreda za sve: za one koji ne mogu imati djecu i za one koji nemaju posao, a željeli bi imati djecu”, izjavio je na Twitteru i poznati italijanski pisac Roberto Saviano, dok se i sam premijer italijanske vlade Matteo Renzi udaljio od kampanje tvrdeći da nije znao za nju i da ne poznaje nikoga ko bi postao roditelj samo zbog jedne reklame.

FertilityFake dok čekam posao

Nakon oštrih kritika i kako bi umirila javnost, ministrica zdravstva Beatrice Lorenzin je povukla promotivni materijal da bi, kako kaže, pokrenula novi, stručniji, koji bi odgovarao svima. Ali i ovaj put nije uspjela u svojim namjerama, te je još jednom potvrdila svu nesposobnost italijanske vlade ne samo da se suoči sa stvarnim problemima u zemlji, već i da napravi jednu korektnu promotivnu kampanju. Samo nekoliko dana prije Dana plodnosti, pušteni su novi plakati koji ilustriraju ispravan stil života za spriječavanje steriliteta. Ono što je šokiralo javnost ovaj put su očigledne rasističke konotacije: dobre navike na promotivnom materijalu ovjekovječuju mladi, sretni i zdravi arijski parovi, dok one loše pradstavlja šarolika grupa mladih ljudi koji konzumiraju alkohol i droge. Ponovo su usljedile burne reakcije, od kojih se ministarstvo branilo da je “rasizam u očima posmatrača” i da je crni mladić na fotografiji dio “multikulturalnog društva”. Da bi odbacila bilo kakvu odgovornost, ministrica zdravstva je dala otkaz šefici za komunikacije Danieli Rodorigo i izjavila da je plakat samo jedna velika tehnička greška.

Fertility Day 2

I dok su stručnjaci 22. septembra raspravljali o tome kako podstaći djevojke da zatrudne, a italijanska vlada se pravila da pored nekoliko loših postera, sve drugo u državi štima, mlade Italijanke i Italijani organizirali su na ulicama glavnih gradova proteste pod nazivom “FertilityFake”, kako bi dokazali političarima da njima ne trebaju informacije o reproduktivnom zdravlju, već posao, sigurnost i vjera u bolje sutra. “Čekam posao”, “Čekam platu”, “Čekam socijalnu pomoć”, neki su od transparenata koji ukazuju da za mlade vrijeme ne teče, već da je ono potpuno stalo.

tačno.net
Autor 24.9.2016. u 19:11